По наше мнение BMW M1 е един от най-недооценените автомобили, имайки предвид неговата екзотична същност, състезателна история, емблематичен дизайн и значимостта, която този модел има за линията от спортни автомобили BMW M. Колата на снимките е на път да промени това. Тя е боядисана в необичайния за M1 сребрист цвят, изминала е обидно малко километри и струва скандалните 850 000 евро.

Това BMW M1 е произведено през 1981 г. и до момента е най-скъпият екземпляр от модела, който е попадал пред нашия поглед. Добрите улични версии на M1 обикновено сменят собственика си за около половината от тази сума, което ни кара да си мислим: какво й е толкова специалното на тази кола, която се предлага от Mint Classic. Зададохме въпроса, а сега може и да отговорим.

bmw-m1-mint-classics-02

Най-редкият (и най-скъпият) цвят

Първо, в цялата история на модела са били произведени само три коли в Polaris Silver цвят. Едната от тях е била поръчана от шефа на Формула 1 Бърни Екълстоун. Освен това, колата е изминала само 17 500 км за 35-годишния си живот, което е и причината интериорът да е запазен в почти стерилно състояние.

По-рано през годината, подобна кола, изминала само 5000 км, бе продадена за едва 425 000 евро. Цветът обаче беше бял, което е и най-популярният нюанс за M1.

Изводът е, че ако искаш да си ексклузивен, трябва да платиш повече от 400 000 евро за сребристия цвят. Животът на колекционерите не е лесен.