Действието се развива през 2000 г., а разликата с днешните автомобилни заводи е гигантска

 

Оригиналното Mini е икона. Малък, симпатичен, икономичен, евтин и масов автомобил, който започва живота си като практична машина за работническата класа, а през 60-те се загнездва дълбоко в британската култура изобщо. Освен това, този дребосък участва и в куп моторспорт надпревари, като най-запомнящи са успехите му в Рали Монте Карло. Обичаме Mini, смятаме го за гигант на автомобилната сцена.

И докато двигателят, скоростната кутия и интериорът еволюираха през четирите десетилетия производство, последните бройки от класическото Mini излизат от фабриката на компанията през 2000 г. с абсолютно идентичен външен вид като първите, сглобени през далечната 1959 г.

Mini остава неразривна част от британската култура и емблема на цяла една нация, точно както и Land Rover Defender. След края на производството на класическия дребосък, от BMW се опитаха да уловят поне частица от този чар и да го интерпретират по модерен начин в новата кола, чието име вече се изписва с главни букви – MINI. Пуристите обаче не са убедени, че германците постигнаха нещо позитивно. Според тях истината е в оригиналния дизайн на Сър Алек Исигонис.

Това видео е заснето в последната година от производството на малкото Mini. Кадрите са колкото интересни, толкова и тъжни, защото на тях виждаме как се произвеждат последните Mini-та. Няма роботи, няма машини, няма автономни колички с части, които кръстосват фабриката. Има английски занаятчии, които влагат цялата си любов и умения в конструирането на автомобила, който въпреки малките си размери, направи всичко по силите си, за да промени автомобилната индустрия.