Погледни това Ferrari 275S. Погледни го добре. Тази кола отбелязва началото на следвоенния състезателен възход на Ferrari. Именно с нея Алберто Аскари мечтае да спечели състезанието за издръжливост Миле Миля. За съжаление това така и не се случва…

Ferrari 275S е първата спортна кола на италианците, която използва V12 двигател, конструиран от Аурелио Лампреди. 65 години по-късно тази кола е сред най-важните крайъгълни камъни в историята на компанията от Маранело.

ferrari275s_4

Машината на снимките има номер на шасито 0030 MT и е участвала в Миле Миля през 1950 г. Зад волана е бил самият Алберто Аскари, а негов навигатор е Сенесио Николини. За съжаление екипажът не успява да финишира. Ferrari отказали да се примирят с неуспеха и модифицирали колата. Тя вече се казвала 340 America и имала 4.1-литров V12 двигател.

Черно-бялата снимка показва как колата излиза от завода през ноември 1950 г. Кадърът е заснет веднага след завиването на последното болтче и дни преди колата да бъде изложена на автосалона в Париж.

Състезателният отбор Scuderia Marzotto купил въпросното Ferrari 275S/340 America Barchetta и се състезавал с него в Миле Миля и Тарга Флорио през 1951-а и 1952-а. До 1957-а тази Barchetta се състезава в много надпревари, където е пилотирана от Алберто Аскари, Джовани Брако и Джани Марцото. Въпреки всички тези усилия, колата няма документирани победи. Което я прави още по-ценна. Едно толкова красиво Ferrari, което така и не успя да спечели.

ferrari275s_1