Полски мотоциклетист загина в третия етап. Причините са неизяснени

 

Великите състезания са интересни, защото са опасни. Искрено обаче се натъжаваме всеки път, когато пилот загине. За съжаление, от години не помним издание на Рали Дакар, което да е преминало без трагичен инцидент. Тазгодишното състезание също не направи изключение.

Полският мотоциклетист Михал Херник е бил открит мъртъв на 206-ия километър от третия етап между Сан Хуан и Чилесито. Засега причините за смъртта на пилота не са изяснени, тъй като организаторите не съобщават за следи, свидетелстващи за евентуална катстрофа. Според един от източниците пилотът е бил открит без каска на главата.

Организаторите забелязали, че сигналът от проследяващата система Irritrack, с която е оборудвана машината на всеки участник в Рали Дакар, изчезнал. До 15:16 часа във вторник Херник все още не бил завършил суперспециалния етап, което накарало организаторите за започнат да издирват полския пилот.

Медицински хеликоптер открил пилота на 300 метра от основното трасе по-малко от час по-късно. За съжаление, лекарите просто констатирали смъртта.

Това бе първото участие на 39-годишния Херник в Рали Дакар. Преди това той е участвал в Abu Dhabi Desert Challenge през 2014 г. и Рали Мароко през 2013 г.

Цялото семейство, наречено “Дакар”, изказа искрените си съболезнования на семейството на Михал, на неговите близки приятели, както и на неговия състезателен отбор.