Сигурни сме, че на автомобилното изложение в Париж през 1970 г. е било доста интересно. Не само заради купищата френски автомобилен разкош и премиерата на Porsche 914 Hatchback, но и заради това Lamborghini Espada. Ако си наш редовен читател, вероятно знаеш, че преди дни писахме за Bertone Pirana, което впоследствие еволюира в Espada. Вдъхновени сме.

Не и без причина. През тази година Lamborghini е искала да привлече внимание към себе си, представяйки втората версия на Espada, която идва на мястото на оригинала само две години след дебюта на последния.

53_764

Колата има повече мощност, изцяло ново табло и волан с опционален сервоусилвател. Познатият от първата Espada 4.0-литров V12 двигател тук разполага с 350 к.с., което се дължи на увеличената степен на сгъстяване – 10.7:1. Спирачките също били подобрени – Espada S2 вече имала вентилирани дискове Girling.

257411-1000-0

За да са сигурни обаче, че нито един от посетителите в Париж няма да пропусне техния експонат, Bertone (които са отговорни за дизайна на колата) набутали в интериора телевизор, hi-fi аудио система и отделение за напитки!

194tkteagdalcjpg

Припомняме, че Espada има самоносеща стоманена конструкция, напълно независимо окачване с по два носача на колело, хидравлични амортисьори и четири дискови спирачки. Двата резервоара за гориво побират общо 95 литра бензин, а капачката на гърловината е замаскирана под черна декоративна решетка в крайната C-колонка.

53_770

Двигателят има работен обем от точно 3929 куб. см., а захранването с гориво се случва с помощта на 6 двойни карбуратора Weber. Ако в механиката има порно, този двигател със сигурност щеше да бъде главният актьор.