Ако ти кажем „Джеймс Бонд“, ти ще ни отговориш „Aston Martin„, нали? Познаваме се, винаги се сещаме за филмите покрай автомобилите, които участват в тях. Но Aston Martin не е единствената звезда във филмите за английския шпионин. И не, нямаме предвид жените. Това са десетте страхотни коли, които 007 кара, и които НЕ са Aston Martin.

10. AMC Hornet X


10

Помним тази кола заради лудия скок, който Джеймс Бонд направи с нея. Това е първият „астро-спирален“ скок с кола в историята на киното. Именно той отприщва бъдещите луди каскади, с които всички свързваме Бонд.

9. BMW E38 750iL


9

Няма как да забравим и как видният плейбой веднъж управляваше V12 гордостта на баварците от задната седалка, използвайки своя смартфон. Докато правеше всичко това, 007 изстрелваше ракети, шипове за пукане на гуми и пускаше газ, които да затруднят преследвачите му.

8. Танк T-55


8

Това не е точно автомобил, но как иначе Бонд би успял да разрушил половината Санкт Петербург в „GoldenEye“. Без танк би била немислима и сцената с дерайлирането на цял влак. Нито един Aston Martin не би се справил с тези задачи.

7. Land Rover Defender


7

Кой каза, че Land Rover-ите стават единствено за фермерска работа или за паркинга на мола? Този Defender 110 с двойна кабина се справя много добре и в нажежена атмосфера, като дори успява да защити Бонд и Ийв, докато преследват лошите в Инстанбул.

6. Alfa Romeo GTV6


6

След като краде GTV6 от нищо неподозираща германска баба, 007 започва да бяга от полицията, оформяйки драматична гонка по аутобана. Благодарение на своите невероятни умения зад волана обаче, добре облеченият шпионин и неговата Alfa успешно пристигат в американска военновъздушна база.

5. Toyota 2000GT Convertible


5

Харесваме повече затвореното купе, но на продуцентите им се е наложило във филма да използват кабрио, защото Шон Конъри бил твърде едър за дребния кокпит, пригоден за компактни японци. Жалко.

4.Citroen 2CV


4

Малката, но чаровна френска таратайка, изигра ролята на заместващ автомобил на разбития Lotus Esprit на Джеймс Бонд. Въпреки скромните си размери и мощност, тя се представя доста добре във филма, до момента в който приятелката на Бонд не я обръща по таван, след което двамата са принудени да молят за помощ местни, които я обръщат отново на гуми.

3. BMW Z8


3

Z8 има много кратка роля, тъй като скоро след появата си в един от филмите, колата е разрязана на две от нещо, което бихме оприличили на зъл хеликоптер. Но преди да бъде разрушена, баварската машина изстрелваше ракети земя-въздух и можеше да се управлява чрез дистанционното на алармата. Защо не?

2. Bentley 3 1/2 Liter


2

Това е един от първите автомобили, доработени от главния механик на MI6, известен във филмите от поредицата, като „Кю„. Това е една от любимите коли на много от феновете на Бонд, тъй като е директна препратка към книгите на Ян Флеминг, в които шпионинът притежава Bentley 4 1/2. В книгите обаче колата е почти изцяло предназначена за лично ползване, както и за предстоящ проект.

1. Lotus Esprit


1

Няма как, това безспорно е най-фамозната не-Aston Martin кола на Джеймс Бонд, а според мнозина и най-великата като цяло. Еsprit Turbo се появява във филма „For Your Eyes Only“, където има ски. Същият Lotus присъства и в „The Spy Who Loved Me„, само че там се превръща в подводница, изстрелваща торпедо. Нямаме какво да добавим.