Както неведнъж е ставало ясно, шофьорските умения се трупат цял живот. Всички обаче се обединяваме около мнението, че ако искаш да се усъвършенстваш, най-добре отиди на някоя писта и експериментирай. За нас българите това е по-трудно, защото не разполагаме с истинска такава, но това е друга тема. Изземаме функцията на училищата за пилоти и публикуваме 5 ценни умения, които всеки автомобилен фен трябва да е овладял, ако иска да се нарече автомобилен фен. Комбинираме съветите с видео клипове, за да е по-пълно усещането.

Открий най-бързата линия през завоя


Професионалните пилоти знаят много добре как да минат максимално бързо през всеки завой – нормално, нали това работят. Позволи на банда от ранга на Томи Милнър, Марино Франкити и Йорг Бергмайстер, да ти даде няколко ценни насоки.

Разучи Heel-Toe техниката


Ако колата ти има механична трансмисия и се намираш на писта, вероятно ще ти се наложи да използваш десния си крак едновременно за управлението на два педала. При спирането за някой завой, натискаш спирачката с пръстите на десния си крак, а с петата държиш оборотите високи, за да ги изравниш, когато бутнеш по-долна предавка. Върши работа, но трябва да си с подходящи обувки.

Усъвършенствай късното спиране


Една от класическите техники за изпреварване, е именно късното спиране за завоя. Позволи на професионалистите Греъм Рейхъл и Анди Пилгрим да ти изнесат урок.

Атакувай върха на завоя като професионалист


Основната теория на пилотирането е проста: трябва да докоснеш ейпекса на завоя (неговия връх). По-сложно обаче става, когато пред теб се изправи завой с повече от един ейпекс или пък такъв с късен ейпекс, където трябва да почакаш преди да завиеш, а за това си трябват умения и…топки.

Контролирай недозавиването и презавиването


Да започнем с нещо лесно, бързото каране и красивото каране нямат много общо. Колкото повече колата се пързаля, независимо дали с предния или задния си мост, толкова повече време губиш. Така че, ако откриеш начин да балансираш между изгубилата сцепление предница и изгубилата сцепление задница, всички козове ще бъдат в теб.