Има двигател от Mustang GT, но за съжаление струва около 195 000 долара

 

 

Говорили сме и преди за ICON. Това е американска компания, която е силно обсебена от класическите джипове. Тя ги купува, реставрира и модифицира, а след това идва неизбежното – продажба. Писали сме за техен Land Cruiser, а сега ще попишем за друга легенда Ford Bronco.

Тунинг колата носи името ICON BR Series и представлява модерен прочит на първото поколение на Ford Bronco – автомобил, който е неразривно свързан с американската автомобилна история.

ICON-BR-Series-Ford-Bronco-6

Подходът на ICON е бил изключително далновиден. От компанията организирали екип от талантливи инженери, връчили им куфарче с пари и ги заключили в един гараж с оригинално купе на Bronco. Правила нямало.

Специалистите започнали с ново стоманено шаси на Art Morrison Enterprise, върху което са монтирани два задвижващи моста Dana 44, оборудвани с ново усилено окачване и Fox Racing амортисьори.

Разбира се, най-важното във всеки тунинг проект е двигателят. В случая е използван мотор от Mustang GT – 5.0 литра V8 с два разпределителни вала и 32 клапана. Мощността достига 420 к.с. и се изпраща към четирите колела през Aisin-Warner AX-15 5-скоростна механична трансмисия. От ICON предлагат и 4-степенен автоматик.

Bronco_Offroad_Jump

От компанията уверяват, че използват само оригинални купета на Bronco, които не са претърпявали инциденти. Използваните разцветки също са оригинални и могат да бъдат открити във фабричната гама на модела.

Колко струва едно такова съвършенство? Около 195 000 долара.

Малко история

Bronco се появява през 1965 г. като концепт в главата на продуктовия мениджър на Ford – Доналд Фрай. Година по-рано Фрай е пуснал на свобода друг своя звяр – Ford Mustang. Целта на Фрай и Bronco била една – да окупират пазара, контролиран от Jeep CJ-5 и International Scout. Най-интересното е, че Bronco изпълнява амбициозната си задача, и то доста бързо.

Първото поколение на Ford Bronco се произвежда от 1966 г. до 1977 г., а следващите генерации остават на пазара чак до 1996 г. Въпреки многобройните версии и модификации, най-ценени са колите от първото поколение, което до голяма степен е и това, на което залагат от ICON с техния BR.