Първоначалната идея зад Porsche 928 била моделът да се превърне в наследник на 911. И докато повечето от нас благодарят на всички небесни сили, че това така и не се е случило, 928 се доказа през годините като отличен и характерен за цялото германско автомобилостроене модел.

Външният вид на колата бил революционен за времето си и предизвикал истински фурор на автомобилното изложение в Женева през 1977 г. Именно там Porsche представя готов за производство прототип. Година по-късно първите доставки били изпълнени.

Porsche 928 използва предно разположен 4.5-литров V8 двигател, което било много далеч от очакванията на публиката по това време. Porsche все пак били известни със своите задно разположени двигатели с въздушно охлаждане. Въпреки нестандартна конфигурация за марката, инженерите са се постарали да гарантират идеално 50/50 разпределение на теглото, монтирайки скоростната кутия на задния мост.

Първоначалните тестове на 928 показали, че колата записва сходни времена на писта с тези на 911.Porsche-928-Cutaway

Повече от 61 000 928-ци са били произведени, което е добра новина, тъй като на пазара в чужбина все още може да се открие някоя таратайка от модела на добра цена.

Ако все още не си убеден, че искаш Porsche 928, разгледай внимателно техническия разрез (обърни внимание колко пренаселено е под капака, както и колко чаровен е десенът на тапицерията в интериора). Ако дори след като разгледаш изображението, все още не си съвсем убеден, можеш да го свалиш и да си го сложиш за wallpaper, за да те подсеща от време на време каква грешка правиш.