По принцип сме отворени към всякакви коли, особено ако те са различни, стилни и италиански. Така че, бихте си казали, няма как да не ни хареса деветдесетарски концепт, сътворен от Джорджето Джуджаро и Italdesing, нали така? Да, ама не. Открихме концепт, който не само, че не ни харесва, ами го смятаме за тотално сбъркан. Вие ще кажете дали сме прави.

Казва се Fiat Formula 4 и представлява концептуален модел, конструиран през 1996 г. Кое му е толкова сбърканото? Да започнем например с ретро джантите със спици. Те биха изглеждали уникално на някой класически автомобил, но на това модернистично за времето си роудстър купе? Едва ли.

fiat_formula_4_1

Продължаваме със самата кола, която е бъкана с ретро детайли – някои от декоративните елементи са монтирани с открити болтове, челните стъкла са две и имат ретро форма и захват, воланът е дървено Nardi, дори задната регистрационна табела е ретро.

Под целия този разкош, който, признаваме, може да се хареса на много хора, се крие нищо повече от брутално скучната платформа на Fiat Bravo, а двигателят е 5–цилиндров със 147 к.с. и е взет от същата кола.

Най-абсурдното в тази кола е липсата на врати, а за нелепият четириместен интериор, който сякаш е издълбан в купето, даже не ни се говори. Хубавото е, че купето може да се демонтира и да се смени с друго.

fiat_formula_4_4

 

Това е поредният трансформър, който може да се превръща от кола за свободното време в пикап, ван или каквото друго се сетите. Купетата са направени от пластмаса, но само това на снимките е било представено официално пред публика по време на изложението в Женева.

изтеглен файл

Интересен факт е, че след няколко месеца Italdesign обновява купето и го показва пак, но този път не като Formula 4, а в по-конвенционален вариант, наречен Formula Hammer, който се вижда отляво на снимката.

Обаче колкото и недостатъци да има този концепт, няма как да не го заобичаш именно заради тях.