В един страхотен неделен следобед през 1955 г. Стърлинг Мос печели най-забележителната си победа в своята дълга моторспорт  кариера. След 1558 километра при средна скорост от 160 км/ч Мос и неговият навигатор Денис Дженкинсън печелят 22-ото издание на състезанието за издръжливост Mille Miglia с Mercedes-Benz 300SLR.

mille-miglia-1955-006

Историята разказва, че на моменти колата на Мос е развивала скорост над 270 км/ч! Машината е имала 3.0-литров 8-цилиндров редови двигател, подготвен от заводския отбор на Mercedes. Със същата техника по това време е разполагал и един от отявлените конкуренти на бриганеца – Хуан Мануел Фанджо. Автомобилите са се различавали много малко от колите, с които германската компания е участвала в  Гран при надпреварите във Формула 1.

Обратно на Mille Miglia, през 1955 г. на старта се нареждат 648 коли, въпреки че реално в състезанието успяват да стартират “едва” 533 машини.

След като колоната от състезатели навлиза в италианската провинция и взривява тихите местни градчета, както и туристическите центрова Болоня, Флоренция и Рим, почти няма човек в Италия, който да не е бил привлечен от състезанието.

То било толкова популярно, че националните телевизии съобщавали регулярно временния резултат, а свидетели на събитието, цитирани от Autocar, разказват как въодушевени непознати на улицата обменяли разпалено информация.

 

Когато състезателите започнали да приближават Бреша, тълпата започнала да тръпне в очакване на Мос и Дженкинсън, а през високоговорители коментатори допълнително нагнетявали напрежението. После се чул тътенът от ауспуха на колата, която преминала през финиша първа. Това бил Merc-ът на Мос.

Тази победа чупи рекорди и преобръща историята. Заслужаваше си да си спомним.