Кратко видео с повръщащи, плюещи огън и огъващи гуми драгстери, което ще те надъха

 

Ако Америка е допринесла с нещо за развитието на световната култура, то със сигурност се казва Drag Racing. Забрави за рок музиката, забрави за хип-хопа, забрави дори за чийзбургерите, платната на Джаксън Полак и каквото се сетиш още. Говорим ти за онази абсолютно неадекватна на пръв поглед момчешка игра – кой ще ускори пръв до четвърт миля (402 метра).

Състезанията от такъв тъп са вълнуващи и с нормални тунинг коли. Удоволствие е и да участваш в такава надпревара. Малко хора си дават сметка колко прецизен трябва да бъдеш с газта, съединителя и скоростния лост, за да даваш едни и същи времена всеки път. А когато стане въпрос за професионалисти и техните драгстери, нещата стават много, много по-сериозни.

Двигателите им издържат не повече от 1 състезание, след което влизат за пълна ревизия. Механиците също заслужават уважение, защото разглобяват и сглобяват двигатели като побъркани. На практика драгстерът е тръбна конструкция с усилен кокпит за пилота, гигантски двигател зад него, още по-гигански задни гуми, издължена предница и почти велосипедни предни гуми.

Попаднахме на едно видео, което наистина има способността да те надъха по drag състезанията. Не е като музиката да не помага.