Cветът познава Shooting brake концепцията от десетилетия, но истината е, че заговорихме по-сериозно за нея, когато се запознахме с Ferrari FF през 2011 г. С това име са известни онези модели, които приличат на комбита, но всъщност са потентни спортни автомобили – малко извратено, но крайно интересно дизайнерско решение. Сега обаче ще забравим за FF и ще се концентрираме в неговите прародители. Това е кратката история на легендарните Shooting brake модели на Ferrari, за които може и да не си чувал.

 

 

 

Ferrari 250 GT SWB Breadvan


Джото Бизарини проектира състезателен автомобил с интересна „гърбица“ отзад. Феновете започват да сравняват машината с „баничарка“, откъдето идва и прякорът й. Впоследствие колата е модифицирана за използване по улиците. Необичайният външен вид е резултат от напредничавото разбиране за аеродинамиката през 60-те.

 

 

1968 Vignale Ferrari 330 GT Shooting Brake

Ferrari 330 GT by Vignale


 Италианският независим производител Vignale представя тази красавица, която е базирана на Ferrari 330, по време на автомобилното изложение в Торино през 1968 г. Поръчковият автомобил е създаден специално за фамилия Чинети, чийто патриарх е Луиджи Чинети – известният пилот и вносител на Ferrari в Щатите. Дизайнът пък е дело на неговия син – Луиджи Младши – който се е консултирал с професионалният дизайнер Боб Пийк. Впоследствие колата получила ново купе от Алфредо Виняле, като единственият запазен компонент било челното стъкло, както и част от вратите.

1975 Ferrari 365 GTB/4 "Daytona" Panther Shooting Brake

Ferrari 365 GTB/4 by Panther Westwinds


 Луиджи Чинети Младши и дизайнерът Джийн Гарфинкъл проектират дизайна, който първоначално оживявав под формата на Cadillac Eldorado 2+2 със задно разположен двигател. Тази кола така и не стига до производствения етап, но дизайнът се оказва толкова сполучлив, че един от клиентите на Чинети – Боб Джитълман – пожелал да го види с емблемата на Ferrari. Колата била сглобена от английската компания Panther Westwinds. За база било използвано Ferrari Daytona. Колата има четири врати, като задните се отварят нагоре и през тях се осъществява достъпът до багажника.

Ferrari-365-GTC4-shooting-brake-by-Felber

Ferrari 365 GTC/4 “Break” by Felber


 Швейцарецът Вили Фелбер, който също е бил дилър на Ferrari, създава два поръчкови автомобила с три врати. Единият е кафяв и е изложен на автосалона в Женева през 1977 г.

 

 

Croisette-by-Felber

Croisette by Felber


Croisette е базиран на Ferrari 400. За тази кола се знае много малко. Например, че изглежда великолепно.

 

 

Ferrari 456 „Venice“ by Pininfarina


Pininfarina нарисува новото FF, а причината да се справи толкова добре, веротяно се крие и в опита на италианското дизайнерско студио, което е произвеждало няколко подобни Shooting brake автомобила в близкото минало. Колите били поръчани от Султана на Бруней, който е известен със страстта си към специалните автомобили.