Осъзнай се класово. Един от най-силните спомени от студентските ми години е един графит на гърба на столичното кино Одеон. Някой беше изписал с черен спрей думите „Осъзнай се класово“


 

Чисто и просто…

Като отваряне на кошче за боклук, в което изхвърляш утопията, която стои зад френските либерте, егалите и фратерните. И с които галите са особено горди, макар да не разполагат с тях. Още по-малко пък ние.

Този графит изплува в съзнанието ми, когато за първи път се срещнахме лице в лице с Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe. Грандиозното британско кабрио, което е повече сухоземна яхта, отколкото автомобил. С дължина от 5,60 м., това е най-голямата двуврата кола, която парите могат да купят в момента.


И докато си говорим за пари, нека продължим с цифрите. Със стартова цена от 320 хил. паунда или 570 хил. щатски долара, в български пари говорим за около милион. Просто така. Ако някой случайно ви пита колко, отговяряте Миилиион. Ако случайно решиш да инвестираш в Drophead Coupe, имай предвид, че специалните джанти са опция с цена около 20 хил. в зелено, а целия този ансамбъл ще изгуби около 50% от стойността си в рамките на около 3 години. На този фон, разходите за застраховки, сервиз и гориво биха изглеждали като стотинки, които се търкалят в джоба ти.

Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe не е другото име на лукса, той е неговият връх. Стъпваш върху мокет, който е по-мек от кадифе и по-дебел от възглавницата ти. Искаш нещо по-разкошно? Няма проблем, поръчай си стелки от вълна, но моля, те обещай, че ще стъпваш върху тях с бални пантофи, а не с кални кецове.


Харесваш дърво?

Ние също, но за разлика от премиум масовката на Audi, Mercedes и BMW, която допуска в себе си дървен фурнир, Drophead Coupe предлага нищо по-малко от масив. Също като в замъка Балморал, но без орнаментацията на кралица Виктория. Кожата, използвана за тапицерията е мека като майчина милувка, а седалките фотьойлите са истинска прегръдка. Към това добавяме кристалните чаши, скрити в подлакътника и задължителния за Rolls чадър във вратите. Споменаваме дека за присядане там, където обикновено намираме голям багажник, споменаваме бутонът за затвяряне на вратата, споменаваме таблото, което рядко, но когато… скърца като петкрилен гардероб.Не може да е по-декадентско!

Всъщност може. И това е разходката с този автомобил. Това, за което не си даваш сметка е високата ти позиция. Стоиш с около 10-15 см. по-високо в сравнение със стандартните коли и малко по-ниско в сравнение със всъдходите. Ако свалиш гюрука, ще усещаш погледите на всички останали върху себе си, но някак няма да ги забелязваш. Това е моментът, в който се осъзнаваш класово. И е окончателно…

Настаняваш се зад волана, за да установиш, че Drophead Coupe предлага тотално аналогов интерфейс в автомобил от ХХІ век. Изумително е как безбройните асистирани от компютър функции (климатроник, аудио, гюрук и т.н.) се управляват с няколко класически плъзгача и ключове. Ето това е класа…

… Също като тягата от 12-цилиндровия двигател. Тя не е взрив от мощност. Когато потеглиш, не можеш да кажеш, че безкрайното торпедо пред теб крие 460 к.с. Ти не усещаш нито един от тези коне, по-скоро регистрираш нещо подобно на нежно пърхане с крилца на хиляди пеперуди, живеещи в кралска волиера. Които, стига да пожелаеш, могат да те понесат сякаш си върху вълшебно килимче.


„При 100 км/час, най-силният звук в Rolls Royce идва от часовника”

Нямаме представа как вози вълшебното килимче, но Drophead Coupe се справя поне толкова добре. Тази луксозна яхта на колела се носи над неравностите, сякаш са дребни вълни в огряна от залеза марина. Безметежно и уверено. Завоите са съпроводени с естествен крен, а ускорението е като приказка. Говори се, че шофьорите на Rolls черпят не повече от 10% от възможностите на 6.75-литровия V12. Само тогава ще отпивате деликатно и ще четете колонката със светските клюки без следи от мигрена. Този, който обикновено се возят и се возят отзад, зная ктак да слизат през тесния отвор с лекота достойна за погледи и светкваици. То става бавно и се наблюдава. Всъщност всичко тук тече бавно, за да му се насладиш.

Безспорно, Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe може да бъде описан като всеки негов класически събрат.

Rolls-Royce Drophead Coupe
съотношение HP/FUN3
умение да върви напред10
визуално привличане8
#ab фактор9.5
оценка от сериозна медия10
искаме да ни видят в нея8
8.1= SUM
оценка от читателя: (28 вот)
7.7

за автора

Търси автомобилни истории и разказва за хората зад тях. От време на време сяда в интересни автомобили, за да сподели и за тях.