Renault Sport е онзи отдел в Renault, който се занимава с всички състезателни автомобили на френската компания, както и с разработката на спортни автомобили за улицата. Последното занимание на Renaultsport се казва R.S. 01 и с него французите искат да навлязат в състезателния GT3 клас на FIA.

 

R.S. 01 е проектиран за състезания в GT3, но на нас ни прилича на бейби LMP1 прототип. Пичовете от британското списание EVO изкараха колата на испанската писта Херес, където заснеха видео ревю.

Двигателят на Renault Sport R.S. 01 е взет назаем от Nissan GT-R и разполага с 550 к.с., които задвижват купето с тегло едва 1150 кг. Ford Fiesta тежи повече, по дяволите. А и това не са най-впечатляващите качества на R.S. 01, особено имайки предвид аеродинамиката, която генерира притискане от 1200 кг. Това от своя страна позволява развиването на невероятна скорост в завой.

Според Дан Просър от EVO е нужно известно време да свикнеш с това колко ефективни са спирачките и колко бързо можеш да завиваш, но когато това се случи, дори непрофесионалисти биха могли лесно да карат R.S. 01.

На нас ни изглежда като извадена от компютърна игра.

за автора

Ако са коли, нека са стари. Под стари разбира всичко, което може да е карал дядо му преди първата си целувка. Моторспорт. Да разбере какво свири в гайдата е една от основните му цели в живота. Meчтата му е да си направи маса от V8 блок на AMG. Пита се "Къде отидоха истинските коли?"