Renault Sport е онзи отдел в Renault, който се занимава с всички състезателни автомобили на френската компания, както и с разработката на спортни автомобили за улицата. Последното занимание на Renaultsport се казва R.S. 01 и с него французите искат да навлязат в състезателния GT3 клас на FIA.

 

R.S. 01 е проектиран за състезания в GT3, но на нас ни прилича на бейби LMP1 прототип. Пичовете от британското списание EVO изкараха колата на испанската писта Херес, където заснеха видео ревю.

Двигателят на Renault Sport R.S. 01 е взет назаем от Nissan GT-R и разполага с 550 к.с., които задвижват купето с тегло едва 1150 кг. Ford Fiesta тежи повече, по дяволите. А и това не са най-впечатляващите качества на R.S. 01, особено имайки предвид аеродинамиката, която генерира притискане от 1200 кг. Това от своя страна позволява развиването на невероятна скорост в завой.

Според Дан Просър от EVO е нужно известно време да свикнеш с това колко ефективни са спирачките и колко бързо можеш да завиваш, но когато това се случи, дори непрофесионалисти биха могли лесно да карат R.S. 01.

На нас ни изглежда като извадена от компютърна игра.