При мотоциклетите пилотът на KTM Пабло Куинтанийа записа първата си етапна победа

През деветия ден в Рали Дакар се проведе осмият етап при мотоциклетите, които имаха да наваксват един ден, прекаран в “почивка”. Участниците прекараха смразяваща нощ на 4000 метра надморска височина в Уюни, Боливия, откъдето потеглиха по втората част от маратонския си етап, завършил в Икике, Чили.

Мотоциклетистите също преминаха през солените равнини в Боливия, след което поеха по технично планинско трасе и 40-километрова пясъчна отсечка с високи дюни.

 

Пабло Куинтанийа записа първата си етапна победа в Рали Дакар, доказвайки се като майстор на дълбоките пясъци. Чешкият пилот Стефан Свитко зададе темпото в откриващата част на етапа и водеше колоната до 378-ия километър заедно с движещия се близо зад него Хуан Педреро, но във финалната част двамата бяха изпреварени от чилийския пилот на KTM.

В момента Куинтанийа е трети в генералното класиране, а доброто темпо на Свитко му помогна да се изкачи в класирането и да влезе в топ 5.

Впечатление направи и представянето на Лая Санц, която завърши на малко над 2 минути и 30 секунди зад победителя, отбелязвайки първото си класиране в топ 5 на изключително тежката маратонска надпревара.

 

Състезателите запомниха етапа с изключително тежките условия, които причиниха хипотермия на някои от мотоциклетистите, а други се разболяха от т.нар. височинна болест.

Труден етап за Хоан Бареда, чиято преднина на практика се изпари. В първата част на етапа испанецът загуби цял час спрямо основния си конкурент Марк Кома, което означава, че абмициите му за титла през тази година се изпаряват все повече и повече.

Междувременно отборите, състезаващи се с автомобил или камион, почиваха така:

name-surname3-dakar-2015-stage-9