При мотоциклетите и четириколките денят бе на Honda. При колите Нани Рома с Mini напомни за уменията си, а Айрат Мардеев кара смело към победата

В десетия ден от Рали Дакар мотоциклетите, четириколките, автомобилите и камионите поеха по един и същи специален етап с дължина 450 км от Икике до Калама. Състезателите отново се изправиха пред тежък терен с гигантски дюни, скокове и коловози.

При мотоциклетите, 35-годишният пилот на Honda Хелдер Родгригес победи за втори път в тазгодишното състезание, оставяйки зад себе си разочароващия понеделник, в който пилотът изгуби повече от три часа в маратонския етап. В крайна сметка Родригес отвори преднина от 4 миути пред втория в класирането Пауло Гонсалвеш.

 

След поредно силно представяне, Гонсалвеш бетонира второто си място в генералното класиране, където все още води Марк Кома, но само с 5 минути.

Кома изпита навигационни трудности в началната фаза на етапа, но впоследствие пилотът на KTM вдигна темпото и в крайна сметка записа трето време.

 

Изненада в класа на четириколките, при които победи Виктор Мануел Галегос Лозич. Той измести пилотите на Yamaha, като отвори 12 минути на Рафал Соник, а трети, на 25 минути от лидера, остана Серхио Лафуенте. В генералното класиране Соник се върна на върха пред Игнасио Касале и Серхио Лафуенте и тримата с Yamaha.

Нани Рома издуха конкуренцията при колите. Носителят на короната в Рали Дакар от миналата година изгуби всякакви шансове за спечелване на титлата, но продължава да се забавлява по трасето, отваряйки преднина от 6 минути  пред водача в генералното класиране – Насър Ал-Атия.

До първата контролна точка Рома бе натрупал 20 секунди преднина, която продължи да расте до края на етапа. Въпреки че остана втори, Насър Ал-Атия отново е доволен от представянето си, тъй като задържа зад себе си своя преследвач в генералното класиране – Жиниел де Вилиерс. Южноафриканецът изпита трудности и не успя да притесни по какъвто и да е начин катарският пилот на Mini, който вече води с 24 минути.

След края на етапа Жиниел де Вилиерс обясни, че почти се е разделил с амбициите си за първото място и се надява да се класира на подиума.

Бившият мотоциклетист и сегашен пилот на Team Peugeot-Total – Сирил Депре – се класира на 11-ото място на 45 минути зад победителя. Депре бе най-бързият пилот на Peugeot в този ден. Съотборникът му Стефан Петерханзел се разходи по етапа, като загуби не само много време, но и мястото си в топ 5 на генералното класиране.

Айрат Мардеев увеличи преднината си. Ако по някакъв начин руснакът изпитва напрежение от лидерското си място, то някак си успява да не го показва. Мардеев задържа своя съотборник Едуард Николаев във финалната фаза на етапа и затвърди лидерската си позиция в общото класиране.

Николаев започна добре и по всичко изглеждаше, че ще успее да изяде част от преднината на Мардеев, но в крайна сметка не успя да поддържа темпото на своя съотборник в отбора на Камаз.

Холандецът Жерар де Рой с Iveco завърши трети, записвайки едно от най-добрите си представяния през тази година.