Действащият шампион получи технически проблем, а катарецът победи, но бе наказан заради превишена скорост

 

За поредна година новият астрономически календар започва с фамозно моторспорт събитие. То се казва Рали Дакар и неговият старт през 2015 г. бе даден в Буенос Айрес, Аржентина, в неделя, когато 665 участници с мотоциклети, четириколки, коли и камиони стартираха  двуседмична битка с природата, техниката и собствената си психика. Първият етап бе с дължина 175 км и точно за него ще ти разкажем сега.

При мотоциклетите временен водач е младият британец Сам Съндърланд, който не изгуби излишно време в суетене и стратегии и поведе със своя KTM пред Пауло Гонсалвеш (Honda) с едва 5 секунди. Трети остана действащият четирикратен шампион в Дакар – Марк Кома (KTM), който изостана на малко повече от минута пред британеца. Не бива да забравяме, че опитните пилоти в Дакар никога не дават всичко от себе си в откриващата фаза на състезанието и развиват стратегии според това какво ги очаква в следващия етап. Топ 5 затвориха Хоан Бареда с Honda и Ален Дюкло с Sherco.

Категорията на ATV-тата бе доминирана от Yamaha. На първите четири позиции се класираха пилотите на японската компания, както следва: Игнасио Касале, Рафал Соник, Серхио Лафуенте и Мауро Алмейда.

Орландо Теранова

Голяма драма се разигра при колите. Действащият шампион Нани Рома получи повреда в своята кола само няколко километра след старта, като коментира, че има проблем в електрониката и двигателят му не може да се развърти над 2000 об/мин. В крайна сметка той бе изтеглен до финала от сервизен камион, което натрупа 6 часа пасив за пилота на MINI. С това, на практика, Рома изгуби всякакви шансове за втора поредна титла.

Screen Shot 2015-01-05 at 10.23.17 AM

Етапът бе спечелен от катареца Насър Ал-Атия, който поде инициативата и зададе темпото на колоната. Пилотът на MINI бе пръв през всяка контролна точка на етапа, но бе следен изкъсо от аржентинеца Орландо Теранова, отново с MINI. Проблемите за Атия дойдоха от организаторите, които наказаха пилота с 2 минути добавено време заради превишена скорост на една от връзките (карал с 68 км/ч на 50 км/ч ограничение). В крайна сметка катарецът изпадна до седмата позиция.

  1. Орландо Теранова (MINI); 2. Роби Гордън (Gordini); 3. Жиниел де Вилие (Toyota)

В любимата ни категория – камионите – Ханс Стейси излезе на върха, след като успя да се пребори със сънародника си Марсел ван Влие (MAN). Стейси кара Iveco, което се добра до финала за 1 час 30 минути и 43 секунди. Трети остана чешкият пилот на MAN Алеш Лопрайс, а топ 5 затвориха Мартин Коломи (Tatra) и Ван ден Бринк (Renault). Най-добре представилият се Kamaz е този на Айрат Мардеев, който се класира шести във временното класиране.

В интервю Стейси сподели: “Имах проблеми през последните две години, но този път всичко е наред и се чувствам много силен. Дори психически. Това, разбира се, не е гаранция за нищо, но е хубаво да знаеш, че всичко е наред.”