Пилотът на MINI навакса изоставането си от първия ден и вече води със 7 минути пред Жиниел де Вилие

 

Вторият ден в Рали Дакар посрещна най-дългия състезателен етап през тази година. Отсечката, простираща се от Вила Карлос Пас до Сан Хуан, бе определена от голяма част от пилотите като истинското начало на ралито. Мотоциклетите, четириколките и колите поеха по дългото 518 км трасе, предлагащо пясъчни прави и прашни участъци. При камионите супер специалният етап бе дълъг 331 км.

Screen Shot 2015-01-06 at 10.10.45 AM

При мотоциклетите начело излезе Хоан Бареда, който демонстрира невероятна езда (много ни харесва тази дума, когато става въпрос за мотоциклети) и завърши първи при двуколесните (много сме old school), отваряйки преднина пред основните си съперници в генералното класиране.

Това е 11-а етапна победа в кариерата на Бареда в Дакар, която му донесе и 4-минутна преднина пред неговия съотборник в Honda Пауло Гонсалвеш.

Четирикратният шампион в Дакар Марк Кома имаше проблем с една от своите гуми, което го забави и в крайна сметка пилотът на KTM завърши на осмото място зад съотборника си Матиас Валкнер.

Водачът от първия ден Сам Съндърланд се изгуби, опитвайки се да догони лидерите, което го изтласка почти до дъното на класацията.

Колкото до ATV-тата, топ 4 отново се доминира от Yamaha. Водач е Соник, следван от Касале, Лафуенте и Халперн. Пети е катарецът Абу-Иса с Honda.

Screen Shot 2015-01-06 at 10.08.09 AM

Въпреки двуминутното наказание от първия ден, Насър Ал-Атия навакса изгубеното време и прелетя през втория етап със своето MINI. Катарецът си извоюва здравословна преднина в челото на класирането. Втори остана пилотът на Toyota Жиниел де Вилие, а трети се класира неговия колега Бернхард тен Бринке, който изостана с близо 10 минути от първия Атия.

nasser-al-attiyah-3-dakar-2015-stage-2

Победителят от първия етап – Орландо Теранова – се изгуби в последните километри на отсечката, което му донесе пасив от повече от 20 минути.

Вчера не казахме нищо за завърналите се след дългогодишно отсъствие в Дакар, автомобили на Peugeot. Триото на заводския отбор Team Peugeot Total се представя достойно в своето дебютно състезание, като през втория ден Карлос Сайнц се пласира на 8-ото място. Сайнц е бивш пилот на Volkswagen в Dakar, с които победи в най-тежката рали надпревара през 2010 г.

Screen Shot 2015-01-06 at 10.08.38 AM

Съотборниците на Сайнц – Сирил Депре (петкратен шампион при мотоциклетите) и Стефан Петерханзел (11 победи!) се класираха на незавидните 25-о и 27-о място.

При камионите Камаз се върна в играта. Победителят от 2013-а Едуард Николаев се класира първи, забравяйки бързо 7-ото място от първия ден. Руснакът изпревари Сиархей Вязович с Маз, но не успя да излезе начело в генералното класиране. Ханс Стейси продължи да поддържа страхотно темпо и през втория ден и все още е водач в колоната.

eduard-nikolaev-on-the-charge