Как ли би изглеждал светът, ако Volkswagen бяха избрали този дизайн?


Представете си една алтернативна вселена. Действието се развива през 1973 г., Volkswagen e на крачка от представянето на Golf 1, НО решава да пусне в серийно производство този интригуващ концепт.

Интригуващ е, защото вратите му не се отварят както сме свикнали, а се плъзгат напред. Годината е 1973-а, а това е реално съществуващ концепт. Как ли би се променил света впоследствие, имайки предвид, че Golf 1 е дядото на толкова много други коли? Дали това нестандартно решение би повлякло след себе си милиони други, и нямаше ли днес да виждаме много по-често автомобили с плъзгащи се врати?

Този концепт всъщност не е създаден от Volkswagen, а от Lunke & Son, която по това време се занимава с производството на вратите и пантите за колите на компанията от Волфсбург.

Ползите от автомобил с плъзгащи врати са големи – улеснен достъп до интериора, възможност за паркиране на тесни пространства, без да се притесняваш как ще излезеш, както и нов начин да смажеш на някой пръстите.

Проблемът е…цената. Механизмите за плъзгащите се врати са доста по-скъпи и обикновено усложняват дизайна, което не се харесва на инженерите и счетоводителите. Последният пример за малък автомобил с плъзгащи се врати е Peugeot 1007. Вие сещате ли се за други подобни коли?