Куба е едно от малкото места в света, в които автомобилният парк е непроменен от 50-те насам. Един фотограф разказва

Автомобилният фотограф Пьотр Деглер Яблонски, който е основател на Degler Studio, представи трейлъра за новия си автомобилен календар, заснет в Куба. Причината артистът да избере именно този карибски остров, е че на света няма друго място, което да е запазило облика на улиците си, поне що се касае до автомобилите, от 50-те насам. Както много добре знаем, това е резултат от десетилетна забрана за внос на автомобили в Куба.

Един от най-интересните експонати в колекцията безспорно е Mercedes 300 SL Gullwing, за който фотографът чул слухове и бил твърдо решен да го открие. В продължение на месец той кръстосвал Куба, изминавайки близо 3000 км с кола и над 300 000 крачки. Спокойно, не си е броил стъпките, използвал мобилно приложение.

Деглер разпитвал всеки случаен минувач и надниквал във всяка възможна барака, но без никакъв успех. Малко преди да се предаде, тя се появила. Била в окаяно състояние, “паркирана” под една бананова палма.

Снимките са тъжни, предупреждаваме те. Поне от това, което виждаме, колата е преминала етапа, в който все още може да бъде реставрирана.

gallery_nrm_1418916348-degler

“Открих много скрити съкровища по време на пътуванията си в Куба – едно от тях е Hispano-Suiza. Въпрекит това, нещото което истински ме шокира, е този Gullwing, който открих няколко дни преди да си тръгна,” коментира фотографът. “Когато за пръв път го видях, прекарах целия ден, снимайки го, но тогава осъзнах, че нощните снимки ще са по-удачни. Откриването на тази кола е усещане, което не може да се опише.”

Въпросният Mercedes е част от новия календар на Деглер, който е избрал 12 снимки от общо 25 000 заснети кадъра в Куба.