Машината е произведена от италианската компания DAP и ще бъде пусната на търг през февруари

Това е последният карт на Айртон Сена, с който легендарният пилот завършва последното си официално картинг състезание, след което започва да кара във Formula Ford 1600. Картът е произведен през 1981 г. от италианската компания DAP, чийто основател Анджело Парила разказва за срещата си с младия Сена в края на 70-те.

“Преди 33 години един млад бразилец се обади в завода ни в Милано, заявявайки, че иска да кара за нас и да спечели световната титла.  Ние вече имахме Тери Фулертън, който аз смятах за най-добрия по това време. Така или иначе, дадох шанс на Сена, който направи няколко тестови обиколки на пистата в Парма. Само за 5 тура той успя да даде същите времена като Фулертън, въпреки че никога не бе стъпвал на тази писта, както и никога не бе карал с наше шаси или двигател. Още повече, че нямаше никакъв опит с гумите на Bridgestone.

Разбира се, наехме го веднага.”

Именно тази среща е причината Сена да дойде да се състезава в Европа, а години по-късно да признае, че битката му с Фулертън е била състезание в най-чистата му форма – без политика и без пари.

DAP-Kart-Senna

Мнозина смятат Айртон Сена за един от природно най-надарените пилоти на всичи времена, а неговите умения на мокро и при променливи условия са считани за почти свръхчовешки. Този карт на снимките е интересен с това, че Сена винаги е признавал, че картинг миналото му го е направило това, което е в последните години от живота си – бог на пистата.

DAP-Kart-Senna-2-1480x845

Веднага след последното картинг състезание на Сена, машината е продадена от Анджело Парила на частен колекционер, в чието владение картът остава до днес. От информацията става ясно, че той е ползван само 2 часа от 1981 г. насам.

Разбираме за тази интересна находка, тъй като тя ще се продаде съвсем скоро. Търгът е организиран от Bonhams и ще се проведе на 5 февруари, а очакваната цена е между 24 000 и 28 000 евро.