Джанис Джоплин е легенда в блус и рок музиката и в това две мнения няма. За нас обаче, като чисто автомобилни фенове, друга част от нейния живот ни е по-интересна. Става въпрос за това уникално Porsche 356C, което Джоплин купува и покрива със сюрреалистични рисунки, с които свързваме хипарите и потребителите на психотропни вещества. Каквото и да кажем за тази кола, ще е малко, знаем само, че е също толкова характерна, колкото и музиката на американската певица. Ето я и нейната история.

Джоплин купила това Porsche 356C 1600 Cabriolet втора ръка през септември 1968 г. от Бевърли Хилс. Това се случва скоро, след като певицата се разделя с бандата, която само преди година я изстрелва на върха на славата – Big Brother and the Holding Company. Звездата не остава доволна от сравнително безличния Oyster White бял екстериорен цвят на своята кола, затова решава да й вдъхне малко индивидуалност и характер. Джоплин поверява машината на своя приятел Дейвид Ричардс, който бил натоварен със задачата да трансформира Porsche-то.

janis-joplin-porsche-356-09

Говори се, че Джанис Джоплин е била неразделна с тази кола и я е карала навсякъде, а рисунките пресъздавали „Историята на Вселената“. Най-често блус легендата е заснемана с колата в Сан Франциско, като понякога на снимките присъстват и други звездни личности. Но най-голямата безспорно е самата кола.

Джоплин притежава колата до своята смърт през 1970 г., след което машината става собственост на нейния мениджър, който пък от своя страна я връща на семейството на певицата. И до днес това шантаво Porsche e собственост на близките на Джоплин, като през годините е преминало през няколко реставрации. Емблематичните рисунки са били възстановени през 90-те, тъй като докато е собственост на Джоплин колата е открадната и пребоядисана в сиво. Мекият сгъваем покрив също е бил сменен.

Сега, този четириколесен символ на бунтарството е на път да смени своя собственик. Колата ще бъде предложена на търг, организиран от RM Sotheby’s, който ще се проведе в Ню Йорк на 10 декември. Поклон пред този исторически автомобил.