Би ли повярвал, че съществува модел на Porsche, за който дори Google не знае? Казва се Porsche 911 HLS “retractable roof”.

_dsc0533

Всичко започва през 1964 г., когато колата е просто поредното обикновено Porsche 911. Две години по-късно машината е изпратена във Факултета по автомобилно инженерство в Университета в Аахен. Там експертите трябвало да преработят спортното купе така, че то да се сдобие със сгъваем покрив. И се родил HLS, чийто дизайн бил вдъхновен от  чистокръвния спортист Porsche 904.

scan-1

За да запазят теглото ниско, инженерите използвали много алуминиеви части, сред които характерната задна “щора” и защитният Targa елемент, който пази пътниците в случая на преобръщане. Фактът, че това Porsche е имало истински състезателни амбиции личи и от подредбата на уредите в таблото. Колкото и други интересни черти да има тази кола обаче, акцентът пада върху горната част на кокпита, който е на панти и се повдига нагоре, за да предостави достъп  до седалките.

_dsc0790

След като работата по колата приключва, тя е изпратена за боядисване в покрайнините на Аахен, където е получила светло зеления цвят, който носи и до днес. Били добавени само черни стикери Porsche HLS.

Последвалите събития обясняват липсващия интерес към колата в Google. HLS буквално изчезнало. Ексцентричният прототип не намерил място в серийната гама на Porsche и останал паркиран на открито в продължение на 40 години. И така до момента, в който експертът по 911 Манфред Херинг бил попитан дали може да реставрира колата.

“Бях попитан дали мога да реставрирам Porsche-то за около 30 000 евро. Разбира се, отговорих, че не мога, но след това опитах да купя колата. След тригодишни преговори вече стоях пред красивата развалина. Купих я заедно с резервен двигател, а в интериора вече живееха няколко семейства мишки.”

_dsc0528

Херинг има категорични планове за бъдещето на колата: “В средата на април 2015 г. ще покажа Porsche HLS в оригиналното му състояние по време на изложението Techno Classic за пръв път. След това ще се опитаме да реставрираме колкото е възможно повече от оригиналните части.”