Вече повече от половин век сред нас живее най-емблематичният спортен автомобил на всички времена – Porsche 911. Сега може да започнете да мрънкате за това как цялата идея за слагането на двигателя отзад е била глупава или да изкарате аргументите си, че това е само доработен Volkswagen. Но без значение какво мислите, 911 е тук. И ние се радваме за това.

911-ките са много специални коли, дори и от тях да са продадени над 820 000 броя в рамките на половин век, а това означава, че е много вероятно вашият зъболекар или адвокат да имат по един (поне в Европа, тук той ще е строителен предприемач от Бургас).
Това е Volkswagen-ът при спортните коли в света, но именно това го прави толкова рафиниран и го запазва да бъде относително достъпен. Всеки „petrolhead“ трябва да изпитва респект към него, както и към две трети от 30 000 състезателни победи на Porsche до момента, които неизменно са се случили с 911.

Така че нека да видим как Щутгарт започва през 1963 г. с „901“ и неговите 130 к.с. и достига до 2013 г. с 911 Turbo S с 560 к.с.

Мечтата на Буци

Фердинанд „Буци“ Порше започва да се занимава с идеята за наследник на 356 през 1959 г. Новата кола остава 2+2, но 1.6-литровият четирицилиндров мотор с въздушно охлаждане е заменен от 2.0-литров шестцилиндров боксер, генериращ 130 к.с. Втората кола на Porsche прави публичен дебют на салона във Франкфурт през 1963 г., като излиза с името 901. Но тъй като Peugeot държи правата за имена, образувани от три числа с нула по средата през следващата година Porsche пуска модела в производство с името 911.

356 остава в производство до 1965 г., но тъй като все още има търсене на кола с четирицилиндров мотор, Porsche лансира 912 – това си е 356 с насадена каросерия от 911. През 1966 г. излиза 911S с т.нар. Fuchs джанти и 160 к.с. На следващата година 912 е заменен от 911Т с доработен шестцилиндров мотор и е лансирана първатаTarga версия. Porsche не се осмелява да пусне напълно открит кабриолет, защото се страхува, че щатската администрация по безопасност на пътния трафик (NHTSA) в някакъв момент ще го обяви за незаконен. Втората, B генерация идва през 1969 г. с увеличено междуосие от 221 на 227 см, с цел подобряване на управлението на колата при нейния лимит.

Carrera Rennsport

От 1969 до 1973 г., 911 извървява целия път от C до F-серията, а двигателят нараства до 2.4 литра. Въведена е механична инжекция K-Jetronic от Bosch, като „базовото“ 911T за Европа остава карбураторно. Вече се използва по-издръжлива скоростна кутия от състезателното 908, а междувременно Porsche прави колата малко по-несмъртоносна с преместването на масления резервоар в предната част на купето. Това означава, че капачката за наливане на масло вече се намира отпред, на десния панел и вероятността служителите на бензиностанциите да се объркат, зареждайки по погрешка масления резервоар с бензин никак не е малка. Porsche се връща към оригиналното място само година след промяната.

RS версията е въведена през 1972 г. С нея Porsche се включва в моторния спорт. Двигателят е разпилен до 2.7 литра, генерирайки 210 к.с., Отличава се с по-големи спирачки, по-твърдо окачване, по-широки задни джанти и решетка, както и легендарния „ducktail“ заден спойлер. RS Touring модификацията тежи 1075 кг, но Sport Lightweight олеква със 100 кг, тъй като нейните панели са направени от тънка стомана и навсякъде са използвани тънки стъкла. Общо 1580 броя са направени, като според мнозина 2.7 RS е най-радикалното 911.

Carrera RS 3.0 от 1974 г. е подобрена и подсилена до 230 к.с.. Супер лимитираната Carrera RSR Turbo (задвижвана от 2.1-литров турбо мотор) завършва на второ място в „24 часа на Льо Ман“ през 74-та със екипа на Martini Racing.

Брони с любов от Америка

Това, което работи добре на пистата е добро за шосето, така че второто поколение 911 Carrera (G-серията) е лансирана през 1973 г. с 2.7-литров двигател и по-широки задни крила направо от RS. Колата получава изразени брони, чиято работа е да ви предпазят от последиците на злите 210 к.с. Друга част от сигурността са три-точковите предпазни колани и интегрираните подглавници, които вече са част от стандартното оборудване. G-серията остава в производство до 1989 г. и по нейно време излиза една от най-важните премиери в историята на компанията: първото 911 Turbo.

Издухан надалеч

Porsche 911 (930) е въведен през 1975 г. с три-литров боксер, 260 к.с. и огромен заден спойлер. Разработването на турбинираното 911 започва през 1972 г. за състезателни цели, но когато правилата за хомологация са променени, новият шеф на Porsche Ернст Фюрман държи да създаде топ версия в моделната гама на марката. Промененото окачване, големите спирачки, по-широката следа и по-издръжливата трансмисия са били използвани, за да направят колата по-стабилна.

Turbo версията влиза в продажба в САЩ през 1976 г. Това поражда куп съдебни дела срещу продукта на Porsche, заведени от клиенти, които не могат да се справят с презавиването (егати аматьорите). Две години по-късно мощността е вдигната до 300 к.с. с увеличаване работния обем на двигателя до 3.3 литра и добавяне на въздушно-въздушен интеркулер. Turbo-то също така получава сходни спирачки от състезателния 917, участващ в „Льо Ман“. Срещу малко допълнителни пари, мощността може да бъде увеличена до 330 к.с. с нова четиритръба изпускателна система и допълнителен маслен охладител. 1982 г. ни дава първия 911 Cabriolet, докато през 1989 г. вниманието е насочено към новия Speedster. За своята последна година на производство 930 получава 5-степенна скоростна кутия G50, която подобрява ускорението от 0-100 км/ч на 4.9 секунди.


Tiptronic и задвижване на четирите колела

Porsche твърди, че 85% от следващото поколение 964 е изцяло ново. В 911 Carrera 4 от 1988 г. двигателят е 3.6-литров с 250 к.с., като колата идва с ABS, Tiptronic, сервоусилвател на волана, въздушни възглавници и изцяло променено шаси с леки алуминиеви носачи и пружини, вместо предишното торсионно окачване. През 1990 г. новата генерация излиза с ново турбо -отначало е монтирано на стария 3.3-литров боксер, а после охлювът се жени за 3.6-литровия боскер с 360 к.с. от 92-ра. За Европа новата Carrera RS е разработена с магнезиеви колела и е максимално „изтънена“ навсякъде, за да бъде със 156 кг по-лека от американската спецификация Carrera 2.

Carrera RS не е била продавана в САЩ, защото Porsche Северна Америка смята, че агресивно напомпаната кола не е подходяща за местния пазар. Въпреки това почти 45 RS версии с въздушни възглавници, американски стопове и мигачи, американски брони, алуминиеви джанти и стандартни седалки са внесени в Щатите, за да участват в шампионата Carrera Cup, който е отменен още преди да започне. Колите са продадени с табелки на таблото с надписи „Carrera Cup USA Edition“. От тук се ражда версията RS America, която се е продавала през неофициалните дилъри на Porsche. Тя е само с 35 кг по-лека от нормалната кола, защото макар използването на огромния спойлер, частично „разголения“ интериор, спортните седалки и заводско окачване, версията запазва стандартните спирачки, двигателя и скоростната кутия от щатската Carrera 2.

Последен дъх

Последното въздушно-охлаждано Porsche 911 (993) е проектирано от англичанин и холандец – Тони Хатер и Харм Лагаи. В сравнение с предходното 911, тази генерация има изцяло алуминиево мултираменно задно окачване, свързано за изцяло алуминиевата подрама, а задните арки на калниците стават още по-широки. За нас това е най-красивото 911 ever. Излиза с 6-степенна ръчна трансмисия като стандарт или опционален нов четиристепенен автоматик Tiptronic S, който вече може да разпознава изкачвания и спускания.

Системата за задвижване на всички колела е подобрена (и олекотена), като централния диференциал е заменен с виско съединител, точно както при суперколата 959. Targa, Cabrio и Speedster версии са налични, докато Turbo получава туин-турбо и задвижване на четирите колела (Бум).

През 1997 г. Turbo S версията ускорява от 0-100 км/ч за 3.7 секунди и продължава смело по пътя си към максималните 303 км/ч. За състезанията е лансиран GT2 модела с турбо двигател и задно предаване. Най-разпознаваемата му черта са отрязаните калници от Turbo-то, които са заменени от захванати с болтове пластмасови панели, за да поемат широките състезателни гуми и да улеснят ремонтирането на щети по пистата. Заради хомологацията са направени ограничен брой улични GT2-ки: първо с 430 к.с., а после с 450 к.с. след въведената система за двойно възпламеняване на горивото. Днес това са ексклузивни колекционерски екземпляри.

Wasser (вода)

С 996 изпълнението на колите достига ново ниво, при което ефикасността на въздушно-охлаждания двигател вече не е достатъчна. Затова цялата кола е преработена и получава водно охлаждане, 24-клапанов, 3.4-литров двигател със сух картер и 300 к.с. След лансиране на стандартните купе и кабрио версии със задно и със задвижване на четирите колела, през 2000-та Porsche показва Turbo с 3.6-литров туин-турбо боксер с интеркулер и 420 к.с. Ускоререните от 0-100 км/ч отнема 3.8 секунди. Turbo S идва пет години по-късно с 450 к.с. и карбонови спирачки.

От 1999 г. Porsche предлага атмосферното GT3. То е базирано върху Carrera, но е „разголено“, с по-твърдо регулируемо окачване и подобрени спирачки и каросерия от версията със задвижване на четирите колела. Първата генерация GT3 разполага с 365 к.с., а следващите коли генерират по 380 к.с.

Моментална класика

Грозните фарове са заменени от подходящи овални за поколението 997, но това не е единственото подобрение, което Porsche прави през 2005 г. Carrera получава 325 к.с. от 3.6 литра, докато Carrera S се облагородява с 355 к.с., идващи от 3.8-литров двигател. Активното окачване е стандартно, докато Turbo версията е първата заводска бензинова кола, използваща две турбини BorgWarner с променлива геометрия. Резултатът от това е показателен – 480 к.с. и 310 км/ч. За пореден път Targa версията получава стъклен прибиращ се покрив. GT3 идва с нова променлива всмукателна система и 415 к.с.

През 2008 г. 997 Мк2 получава скоростна кутия с двоен съединител, докато новото GT2 е екипирано с лаунч контрол система на Porsche, която озаптява всичките 530 к.с. при мазохистичен старт. След мощното 450 к.с. GT3 RS от 2010 г. Porsche сглобява 600 специални екземпляра от GT3 RS 4.0. Всеки един от тях генерира 500 к.с. при 8250 об/мин.

997 също е много успешен състезател, както в ръцете на заводския отбор, така и в тези на частни тимове.

Новото дете

Ето ни и в 2013 г. с актуалното и сега 991. Последната 911-ка е изградена върху изцяло нова платформа и никойо не го крие. Нейният двигател е позициониран по такъв начин, че колата дава усещането за кола със средно разположен мотор.

991 е с 5,6 см по-дълга от 997, като междуосието е увеличено с почти 10 см, а предната следа е разширена с 5 см. Хибридната стоменано-алуминиева конструкция го прави много лек, като стартовата версия с 3.4-литров двигател е с 5 к.с. по-мощна от Carrera (997). Новото поколение на 911 получава първата в света 7-степенна ръчна скоростна кутия. С опционалната PDK трансмисия мощната 400 к.с. Carrera S може да ускори от 0-62 км/ч за 3.9 секунди. Може да си представите на какво са способни Turbo и Turbo S версиите, които разполагат съответно с 520 и 560 к.с. Всъщност не е нужно да си го представяте:  ускорението до 100 км/ч е съответно 3.2 и 2.9 секунди. Версиите с двойно задвижване се отличават с по-широка стъпка, по-широка задница и червена стоп светлина, свързваща задните светлини.