През 80-те е можело да си купиш гангстерски Ford, приличащ на Lincoln от преди десетилетия

 

Бразилия е сакрално място за всеки автомобилист. В страната се развиват странни процеси, които позволяват на местните да си купуват чисто нови автомобили, които модерният свят е проектирал преди десетилетия. До неотдавна там бе възможно да си купиш Golf MK1 и хипарски ван Volkswagen Type 2, а през 80-те е било абсолютно нормално да излезеш от местен дилър зад волана на чисто нов Lincoln, който всъщност е Ford от 60-те. Колко извратено е това?
Запознай се с Ford Landau, произвеждан само за бразилския пазар. Под купето някъде се крие архитектурата на Ford Galaxie от 1966 г. Ford изпраща Galaxie в Бразилия и започва да го произвежда в местните си заводи. И така чак до 1983 г. Старата школа.

През 1971-а бразилският клон на Ford лансира нов модел, който продължава да е базиран на Galaxie. Наричат го Landau и през първите няколко години от живота си той прилича много на шестдесетарския Ford. През 76-а колата получава фейслифт, който кара предницата на колата да заприлича на Lincoln от 60-те, а под капака е монтиран 4.9-литров V8.

Представяш ли как цялата тази мафиотска класика се е търкаляла по улиците на Рио?

Landau умира през 83-а заедно с други големи Ford-ове в Бразилия. Странна епоха.