Осем неща, които никога не трябва да забравяш, когато поемаш към планината сам

Офроудът е един от най-приятните начини да избягаш от вкъщи през уикенда, както и да усъвършенстваш контрола си върху машината. Никога не е добра идея обаче да поемеш към планината сам. Ако все пак ти се наложи да го сториш, или просто си тежък социопат, ето един списък с 8-те основни неща, които ще са ти нужни, за да се прибереш цял и навреме.

Въже за теглене

Очевидно е защо ще ти трябва, но все пак да уточним. Хубавият синтетичен ремък може да ти помогне да се измъкнеш от кофти ситуация. С него можеш да издърпаш паднало дърво, можеш да го ползваш и с лебедката си, ако имаш такава. Можеш да намериш такова във всяка бензиностанция, но нашата препоръка е да избягваш ластичните и да заложиш на класиката.

Трион

Споменахме, че ще ходиш в гората. Там има мното дървета за рязане. Ако закъсаш, трионът може да ти улесни много живота. За предпочитане са тези със здрава метална рамка, които приличат на лък. По-удобни и здрави са.

Ръкавици

Ще си развалиш маникюра! Без майтап, ръкавиците са задължителни. Може да има коприва или шипки, които могат сериозно да те изнервят. Носи си ръкавици, за да ти е спокойно. За предпочитане кожени или някои, изработени от модерна материя.

Оборудвана аптечка

Никога не знаеш какво може да те сполети. Натъртване, главоболие, изгаряне, охлузване и какво ли още не. зареди се с основни фармацевтични материали и обезболяващи. Течните препарати за промиване на рани бързо губят качествата си, но са евтини, затова ги сменяй често. Морфин не ти трябва, той е за филмите.

Брадва

Никога не е излишно да имаш брадва. Вече има доста удобни малки модели, които вършат чудесна работа. А и ако те нападне някой, вдъхват страшна увереност. Пази я добре заострена и внимавай как я използваш. Хубаво е да си купиш такава с калъф или в кутия. Така ще си спестиш любопитни въпроси от спиращи те за рутинна проверка полицаи (случвало ни се е), както и ще я запазиш здрава за по-дълго време. Ако имаш истински офроудър, можеш да монтираш някъде стойка за брадвата.

Ръчна лебедка

Ако нямаш електрическа лебедка на предната броня, задължително трябва да си купиш ръчна лебедка. Тя работи с верига, закача се за дърво, скала или каквото и да е, и с един лост сам измъкваш колата си. Задължителна е, ако ще се правиш на каубой по планините.

Хартиена карта

Електрониката предава. Падат батерии, губи се сигнал, чупи се и тн. Винаги си носи добрата стара аналогова хартиена карта. Най-хубаво е да е ламинирана, за да е защитена от вода.

Верига

За лебедката. Добре е да е дълга и здрава. Веригата е универсално средство за измъкване и е по-добре дължината й да е по-голяма. Ако ти е нужна малка дължина, бързо можеш да обереш ненужната част. Евтини са, има ги във всяка железария.