Какво ще кажеш за това? Казва се Saab Viking и е прототип, който излиза през 1982 г. – по същото време, когато на бял свят се появява друга извратена концепция – Isuzu Piazza. Обаче изглежда по-странно, по-елегантно и по-смело,  което само ни кара да го харесваме повече.

Isuzu Piazza

Isuzu Piazza

Giugiaro били отговорни за Piazza, а Carrozzeria Fissore проектирали могъщия Viking. Идеята на инженерите била да създадат висококачествена кола, която до достигне до серийно производство, използвайки платформата, двигателят и изобщо всичко останало от техническите компоненти на Saab 900 Turbo.

Главна цел? Новобогаташите, разбира се. За съжаление обаче, това така и не се случило. Разработката на прототипа била замразена, когато екипът създава негов пълноразмерен образ, който виждаме на снимките.

Интересна подробност е, че концептът Viking е проектиран от дизайнера Том Тиаарда, чието дело е и италианският суперавтомобил DeTomaso Pantera.

Как да не го харесаш? Има издължено двуврато купе, просторен интериор, огромен заден капак и отварящи се нагоре фарове. Пък и механиката на 900 Turbo не е за изпускане.