Oт тази кола са произведени само 3 бройки, като две от тях са в неизвестност

McLaren F1 XP GT е оригиналната Long Tail версия, създадена с хомологационни цели. Това е и най-редкият уличен McLaren F1 в света. Произведени са само три бройки, а колата на снимките се съхранява в дълбините на технологичния център на McLaren в Уокинг. Колата рядко излиза от секретните дебри на централата, като за последно беше навън през 2013 г., когато британците я закараха до изложението в Брюксел, за да могат и други да й се порадват. Ако си изпуснал тази възможност, и искаш да видиш колата, общо взето ще трябва да се свържеш с Рон Денис. Показваме ти я на снимки.

След като печели „24 часа на Льо Ман“ през 1995 г. с нищо повече от орязани версии на уличните си коли, McLaren стига до заключението, че трябва да се направят сериозни подобрения по колата, за да се запази конкурентоспособността й през сезон 1997.

Ражда се величественият Longtail, който на практика представлява версия с удължена задна част за по-голямо аеродинамично притискане. Освен това задните калници са разширени, за да могат да се поберат по-големите 18-инчови колела и новите амортисьори с отделени преливници, които се справят с допълнителното напрежение. Най-хубавата част е, че състезателният GTR е оборудван с въздушни рестриктори, които ограничават неговата мощност, а уличната версия дори има удължен „шнорхел“ на покрива и разполага с всички 627 к.с. на своя BMW двигател.

ry3syxfq4emq0hch11hw

Състезателните коли печелят 5 от 11-те състезания от FIA GT шампионата през тази година. В „24 часа на Льо Ман“ колите финишират на 2-ро и 3-то място, въпреки че са по-слаби от конкуренцията.

McLaren разработва ударно уличната кола за едва три месеца, с чиято помощ да хомологира състезателната машина. При започването на сезона обаче, се оказва, че някои от другите компании не са успели да се справят с нелеката задача, което принудило организаторите да удължат хомологационния период до последното състезание от сезона. Това поставило McLaren в неравностойно положение, тъй като колата им се състезавала с нерегламентираните машини на конкуренцията.

След този автомобил на снимките, McLaren произвежда още два, които били поръчани от собственици на F1. В момента не е ясно къде са тези автомобили. Знае се само, че са част от частни колекции.

Чест е да го гледаме дори само на снимка.