Льо Ман е от онези митични дестинации за всеки автомобилен фен, че самото споменаване на малкото френско градче е способно да побърка определена прослойка в моторспорт обществото. Същата, която смята състезанията от модерната Формула 1 за момичешко занимание.

 

Говорили сме десетки пъти за „24 часа на Льо Ман“ – най-мъжкото сред всички мъжки пистови състезания на планетата. Едно денонощие, в което се бориш с елементите, с колата, и най-вече със себе си. Това са 4500 километра на пълна газ, които превръщат момчетата в мъже, пилотите в шампиони, а обикновените състезания в легенди.

От години всички отбори в Льо Ман, а те са много, използват гуми от една-единствена марка: Michelin. Рекламата е страхотна за френския производител на гуми, тъй като това е най-престижното състезание за издръжливост в света. Едно от най-интересните места на пистата пък е халето на Michelin, в което 24 часа момчета и момичета работят неспирно на машините, за да махнат износените гуми от състезателните джанти и да ги обуят с нов каучук.

Списъкът с рекордите на Michelin в Льо Ман е дълъг – най-бърза обиколка, най-голяма състезателна дистанция, както и най-малко гуми, използвани от победителя в едно състезание.

Разказваме ти всичко това, за да свалиш шапка пред 126-годишния френски производител на гуми, както и да ти е по-интересно видеото, посветено на него.

за автора

Ако са коли, нека са стари. Под стари разбира всичко, което може да е карал дядо му преди първата си целувка. Моторспорт. Да разбере какво свири в гайдата е една от основните му цели в живота. Meчтата му е да си направи маса от V8 блок на AMG. Пита се "Къде отидоха истинските коли?"