За Tweel се говори от десетилетие, а сега най-накрая безвъздушната гума ще бъде произвеждана масово

Michelin обяви, че открива нов завод в Южна Каролина, който ще бъде ангажиран единствено с производството на Tweel. Зад странното име се крие революционен продукт – гума без въздух, или комбинация между английските думи за гума и колело (tire/wheel). Революционното в случая е, че Tweel никога не се пука и не може да те остави на пътя. Michelin говори за проекта от около десетилетие, а едва сега той най-накрая ще влезе в масово производство.

От компанията твърдят, че са тествали новата гума на почти всякакъв вид превозни средства – от инвалидни колички до космически роувъри. Освен това се оказва, че Tweel доста успешно е продавана на компании, занимаващи се с производството на малки строителни машини и косачки.

Вицепрезидентът на Michelin, отговарящ за Tweel – Ралф Димена – коментира пред медиите, че до момента са били пласирани хиляди бройки от гумата и в момента Michelin използва пълния капацитет на оборудването за “производство на прототипи”. Това е и причината да се отвори изцяло нов завод, който да бъде посветен на Tweel.

Tweel е идея, която Michelin е твърдо решена да преследва. Това личи и от факта, че французите инвестират 50 млн. долара в новото съоръжение с разгърната площ от 12 500 квадратни метра и персонал от 100 човека.

Димена уточнява, че Tweel е ориентиран към бавнодвижещи се офроуд превозни средства, чието излизане от строя заради спукани гуми е сериозен проблем. Изказването на Димена се различава от твърденията на бившия директор по разработките на Michelin, който смяташе, че е съвсем в реда на нещата Tweel да бъде използвана и в пътнически автомобили в близко бъдеще.

Засега единственото МПС, което ще излиза от завода с гуми Tweel, e косачката John Deere ZTrak 900.

Overall