Австралиецът катастрофира тежко в последния кръг от WEC

Бившият пилот от Формула 1 и настоящ заводски пилот на Porsche в Световния шампионат за издръжливост WEC – Марк Уебър – е приет в болница в Сао Пауло, след като катастрофира тежко на пистата “Интерлагос” 20 минути преди края на 6-часовото състезание – последен кръг в тазгодишния шампионат.

Австралиецът се удари на същия завой, който му донесе главоболие и през 2003 г. в Гран при на Бразилия във Формула 1. Прототипът на Porsche в LMP1 се удари в обезопасителната ограда с много висока скорост след сблъсък с Ferrari от по-долните класове.

Колата на Уебър буквално не приличаше на нищо – задният й мост беше разположен перпендикулярно на предния, а в двигателния отсек избухна лек пожар. Минути след инцидента не беше ясно какво е състоянието на Уебър, като при колата му се появи линейка. На носилката австралиецът вдигна палец в знак, че е добре.

След края на състезанието неговият съотборник Ромен Дюма коментира, че Уебър е говорил с тях по радиото: “знаеше името си и знаеше къде се намира, което значи че най-вероятно всичко е нормално.”

Засега се знае, че състоянието на австралиеца е добро, но той преминава през превантивни медицински проверки.

Това бе последният кръг от WEC за тази година. В Бразилия спечелиха Porsche пред Toyota и Audi. Това е първа победи за Porsche след завръщането на компанията в кралския LMP1 клас. Тя бе извоювана от екипажа Ромен Дюма, Нийл Яни и Марк Лийб. В долният клас LMP2, на 24 обиколки зад лидера, завършиха KCMG с тeхния прототип Oreca/Nissan, а по-надолу в GTE Pro и GTE Am доминираха Aston Martin.