В последните месеци усилено се говори за джипа на Lamborghini. Това, което доста хора обаче забравят, е че това не е първото упражнение на марката в сегмента. През 80-те италианците представят LM002 – първият и единствен джип в историята си. Сигурни сме, че знаете много неща за него. Ние също. Припомняме основното най-вече, за да имаме повод да разгледаме тези впечатляващи снимки с висока резюлоция.

Lamborghini-LM002-14

Първоначално Lamborghini LM002 се появява през 1986 г., когато хората остават разделени на две групи – такива, които го ненавиждат, и такива, които го обожават. Ние по-скоро сме от вторите. Всъщност LM002 започва живота си много по-рано – през 1977 г., когато на бял свят се появява прототипа Lamborghini Cheetah. Той е използван от италианците за разработката на LM002, който имал стоманено пространствено шаси и алуминиеви външни панели. В крайна сметка са произведени точно 328 бройки.

Много смело ще бъде да наречем LM002 красив автомобил, но ще бъде съвсем в реда на нещата да го определим за смел, чаровен и мачовски. Това е била и идеята на италианците – да създадат автомобил, който да бъде посветен на офроуда. Представи си например как живееш в ОАЕ и имаш нужда от машина, с която безпроблемно да можеш да преодоляваш пясъчните дюни в пустинята, за да наглеждаш петролните си кладенци?

Lamborghini-LM002-12

Lamborghini LM002 сериозно изпреварва времето на популярния SUV клас. Тази машина излиза близо три десетилетия, преди пазарът да бъде залят от мощни, скъпи и луксозни 4х4 модели на Porsche, Mercedes, Audi, BMW.

Джипката на снимките е произведена през 1989 г. и е сред най-запазените екземпляри от серията. Тя ще бъде пусната на търг от RM Auctions на 15 януари, като се очаква да се сдобие с нов собственик за около 250 000 долара.

Lamborghini-LM002-15

Lamborghini-LM002-3