Ако решиш да правиш много-много-много малък автомобил, общо взето имаш два варианта – нещо скучно и практично, или нещо налудничаво. Очевидно е кой от двата варианта са избрали Fiat при разработката на техния концепт X1/23 от 1972 г.

Проектът стартира като статично дизайнерско упражнение, което привлича погледите по време на автомобилното изложение в Торино през 1972 г. Изглежда количката е привлякла доста погледи, тъй като четири години по-късно Fiat вече разполага с работещ електрически прототип.

1972_Fiat_X1-23_010

Малката буболечка има предно разположен електромотор с мощност 13.5 к.с., който задвижва предните колела. Отзад пък са разположени никел-цинковите батерии. Автомобилчето има шантав външен вид и може да развие 72 км/ч. С едно зареждане колата можела да измине 80 км, но проблемът бил, че технологията била доста напредничава за времето си, което не позволило на Fiat да я пусне в производство.

cpwyilsqirtocnsits4o

Fiat X1/23 има доста интересни детайли, за които можем да говорим до утре. И все пак обърни внимание на триъгълния мигач на предната колонка, кръглите дръжки на вратите и малки джантички.

tumblr_nj785mfy6j1tkl89wo2_1280

Факт е, че тази кола изглежда ненормално, но също така е факт, че X1/23 e доста хитра малка концепция. Проектът е бил рисков и Fiat са се провалили. Важното е обаче, че са опитали.