Разказваме ти за изгубеното изкуство и вещерството на хората, които знаят как се настройва това чудо от Ада

 

Не е нужно да знаеш как работи дадено устройство, за да го обичаш, но със сигурност помага. Парадоксалното в случая е, че много малко хора на този свят знаят как работи карбураторът Weber, но мнозина го обожават. Първият практичен бензинов карбуратор е разработен от Готлиб Даймлер и Карл Бенц през 19 век. Той е просто и ефективно устройство, което позволява на двамата да променят ранното разбиране за автомобила. Едно поколение по-късно – през 1923 г., Едоардо Вебер основава едноименна си фирма в Болоня, Италия. Преди широкото разпространение на горивната инжекция, името на Вебер се превръща в дефиниция за високоефективна горивна система.

Обикновено карбураторите Weber се свързват с италиански екзотични автомобили, но всъщност те са използвани и в много класически модели на Aston Martin, Ford, Citroen, Mercedes-Benz, Volkswagen и дори състезателни машини от Льо Ман и Формула 1.

gallery-1432846428-roa060115dpt-boot-lostart5

Най-известният Weber е двукамерният DCO (от Doppio Corpo Orizzontale). Той е монтиран в много и различни автомобили – от Lotus Elan със 105 к.с. до Jaguar D-Type с 250 к.с.

Карбураторите Weber били толкова популярни, че дори даден автомобил да не излизал от завода с един или няколко такива под капака, имало много тунинг фирми, които да сторят това впоследствие.

На практика скоростта е резултат от мощността и въртящия момент, а DCO карбураторите на Weber били феноменални в производството и на двете. Подобно на всички високопроизводителни карбуратори, те вкарват голямо количество от добре калибрирана смес от въздух и гориво в двигателя, но истинският инженерен гений може да се осъзнае единствено от хора, които знаят как точно работят тези карбуратори. Сега ще ти разкрием…

Всеки карбуратор трябва да е настроен за работа със съответния двигател. Тъй като са изцяло механични, на карбураторите трябва да им се казва кога и как да вършат работата си. За разлика от инжекционните системи, повечето карбуратори не са достатъчно гъвкави, за да се работят добре при различни условия. DCO е един от първите “карбове”, който се справя еднакво добре с храненето с гориво на толкова различни двигатели.

landscape-1432846359-roa060115dpt-boot-lostart4

Според нуждите на конкретния автомобил Weber-ите могат да бъдат оптимизирани както за повече мощност във високи обороти, така и за по-висок въртящ момент в ниския оборотен диапазон. Даваш си сметка какво означава това, нали? Колите с тези карбуратори били еднакво успешни както като ежедневни возила, така и като състезателни машини – без значение дали имат един вертикален цилиндър или 16 цилиндъра във V-формация.

И всичко това от простичко устройство с много малко движещи се части, станало популярно през 50-те.

Карбураторите доставят гориво до горивната камера чрез малки проходи, издълбани в алуминиевия им корпус. Чрез малки дюзи (познати у нас като жигльори) може да се регулира количеството на постъпващото в двигателя гориво. Ако ти трябва повече бензин, слагаш жигльори с по-голям дебит. Weber DCO ти дава възможност много лесно да смениш въпросните дюзи, но това не е всичко. Тези карбуратори позволяват настройка на диаметъра на тръбите на Вентури вътре в карбуратора, което означава, че големите двигатели могат да се държат като малки и обратно.

2000px-Carburetor.svg

Най-просто казано тръбата на Вентури представлява Т-образно кръстовище – по правата тече един флуид (въздух), към която се включва друга тръба с по-малък диаметър, по която тече гориво гориво. Идеята е, че флуидите, най-лаишки казано, се увличат. Тоест – течението на въздуха създава вакуум, който увлича със себе си гориво и така се образува горивната смес. А количеството гориво се регулира чрез жигльора. Не е чак толкова сложно, колкото звучи на първо четене.

Параметрите на ускорителната помпа също могат да бъдат променя, благодарение на което прецизно може да се настрои начинът, по който двигателят реагира на напълно отворените дросели. Разпръсквачите на DCO карбураторите Weber също могат да се сменят в зависимост от това какви жигльори са използвани в момента, както и натоварването на съответния двигател. По-късните версии на DCO карбураторите дори позволяват да настроиш количеството на постъпващия в двете камери въздух (в идеалния случай то е еднакво).

От съвкупността на всички тези настройки зависи как ще се държи всяка кола и дали тя изобщо ще става за каране или не.

Италия не е била монополист в областта. Американската компания Holley има подобни разработки за своите следвоенни V8 двигатели, но истината е, че Weber са пионери в “отварянето на технологията”. Всеки нормален човек е можел да променя настройките на колата си – цилиндър по цилиндър. Освен това карбураторите на компанията се доказват през годините като издръжливи и прости като конструкция. И за разлика от много други карбуратори, почти всички ремонти по Weber се извършват за минути, и то не в специализиран сервиз, а на улицата.

gallery-1432846222-roa060115dpt-boot-lostart1

Четейки всичко това, вероятно се питаш как и кой настройва тези карбуратори от Ада? Ами, няма да те лъжем, това е умение, което се гради в продължение на цял живот. Веднъж усъвършенствал черната магия на карбураторите Weber обаче, ще се радваш на класическа кола със страхотен студен старт, мигновена реакция на педала на газта, чудесна мощност и перфектен празен ход. Към всичко това прибави издръжливост и демоничен звук от засмукващия жадно въздух карбуратор.

“Направете окачването регулируемо и те ще то регулират погрешно – погледнете какво могат да направят с карбуратор Weber само за няколко секунди глупост и една отвертка.” Думите са на основателя на Lotus Колин Чапман, който е бил напълно прав. Имайки предвид колко възможности за настройка ти дават карбураторите Weber, не е чудно защо толкова малко хора успяват да разгадаят тяхната мистерия.

Има и друг проблем. Старите карбуратори не се разбират много-много с богатото на добавки модерно гориво. Именно те променят начина, по-който течността се държи, което пък тотално обърква добрия стар механичен карбуратор. С други думи казано, дори само заради лукса да караш с модерен бензин, ще ти трябва човек със синя престилка на пределна възраст, който да ти настрои карбовете.

За щастие, технологията също помага. На пазара вече има достъпни измервателни уреди, които ти помагат в усилията и ти позволяват да постигнеш резултати, каквите дори създателите на Weber DCO не са очаквали от него.

Удоволствието от всичко това е елементарно. Когато най-накрая настроиш своя Weber, ще познаваш толкова добре двигателя и автомобила си като цяло, че няма как да не го заобичаш като дишащи същества. И после колите не били хора.