Cisitalia 202 SMM Spider Nuvolari е необикновен автомобил. Може би никога няма да чуеш за него, което би било голяма загуба. Само го погледни!

Историята на Cisitalia е трогателна и според скромното ни мнение заслужава филмова екранизация. Компанията Cisitalia е основана от италианския предприемач Пиеро Дусио през 1946 г., но историята на 202 SMM Spider Nuvolari започва година по-късно – по време на митичното състезание за издръжливост Mille Miglia. По това време легендата Тацио Нуволари страда от неизвестна болест, но въпреки това иска да участва в първото следвоенно издание на надпреварата. Пиеро Дусио не бил сигурен дали Нуволари е достатъчно добре, за да се състезава, затова му дал най-бавната от своите автомобили Cisitalia, разполагаща с 1.1-литров двигател. На първо четене победата била мираж, тъй като останалите коли били значително по-способни.

1947_Cisitalia_202_Spider_Nuvolari-19

Нуволари научил, че ще кара най-бавната Cisitalia, както и една от най-бавните коли на стартовата решетка, което дълбоко го потресло, разочаровало и амбицирало. Той бил решен да покаже какво може с малката червена кола.

1947_Cisitalia_202_Spider_Nuvolari-43

Нуволари дал всичко от себе си, като преди да стигне Падуа вече бил на 6-ото място, а малко преди колите да достигнат Рим, Нуволари вече водел убедително. Колата му обаче се повредила и Нуволари изостанал с час и половина. Пилотът зад него Клементе Биондети го изпреварил със своята Alfa Romeo 8C 2900 Berlinetta, Нуволари успял да съживи колата си и се втурнал да преследва Биондети. До финала Нуволари стопил 14 минути от преднината на своя колега, но така и не успял да го догони. Завършил благополучно и записал може би най-паметното второ място в състезание от средата на 20 век.

1947_Cisitalia_202_Spider_Nuvolari-16

След епичната надпревара Cisitalia 202 SMM Spider била прекръстена на Cisitalia 202 SMM Spider Nuvolari в чест на своя укротител. Само 28 такива коли били произведени през годините, а тази на снимките е в най-добро състояние от всички. Колекционери от цял свят ще наддават за нея на търг в Скотсдейл, Аризона, който ще се състои на 19 януари 2016.

Предполагаема цена? Между 700 000 и 850 000 щатски долара.