Ранди Ланиър започва да се състезава в аматьорски серии, след което успява да финансира моторспорт кариерата си, внасяйки огромни количества…марихуана в САЩ. Накрая е осъден и прекарва 26 години в затвора, като един от най-големите трафиканти на трева в Щатите. След това се завръща на пистата. Това добра история ли е, или какво?

През 80-те Ланиър е един от най-бързите американски пилоти. Той дори се състезава в 24 часа на Льо Ман, печели титли в Америка и е обявен за „Младок на годината“ по време на Indianapolis 500 през 1986 г. Пичагата се е състезавал с едни от легендите на моторния спорт, а бъдещето му е изглеждало опръскано с шампанско.

Всичко обаче пропаднало, след като федерални детективи открили как Ланиър и неговите хора финансирали всичко това: внасяйки близо 300 тона марихуана (общо) от Колумбия в Щатите с баржи. Ланиър не е бил просто трафикант на марихуана, той е бил ТрафикантЪТ на марихуана.

Той бил обвинен и осъден по бързата процедура, като получил доживотна присъда без право на замяна. Ланиър лежа в затвора до миналата година, когато бе освободен по причини, които останаха мистерия за всички нас.

Оттогава бившият трафикант се опитва да подреди живота си и да се върне на пистата. Според информацията на Jalopnik си е намерил законна работа и се е свързал отново със семейството си. Пред журналисти Ланиър продължава да твърди, че присъдата му е била несправедлива, но съжалява за това, което е вършил в миналото и иска да продължи напред.

Шанс да се върне на пистата му дава отборът Rally Baby Racing. Ланиър кара BMW E30 по време на аматьорско състезание, което е първото му кръгче със състезателен автомобил от близо 30 години.

Ланиър  може и да не е светец, но е човек, който е изкупил вината си пред обществото и може би то не трябва да продължава да го съди. Ние харесваме в него желанието му да се състезава.

 

за автора

Ако са коли, нека са стари. Под стари разбира всичко, което може да е карал дядо му преди първата си целувка. Моторспорт. Да разбере какво свири в гайдата е една от основните му цели в живота. Meчтата му е да си направи маса от V8 блок на AMG. Пита се "Къде отидоха истинските коли?"