Honda Civic е от онези митични автомобили, за които трябва да напишеш изрично ключова дума „stock“ в Google, за да ти излезе фабричният модел. През годините японският хечбек, защото никой не се вълнува от седаните, стана любима база за упражнения на тунинг компании от целия свят, точно както Volkswagen Golf и BMW 3-Series. А сега на хоризонта се задава десетото поколение на модела. Това на снимките е просто прототип, но от Honda уверяват, че именно така ще изглежда производствената версия на новия Civic. Тръпнем в очакване и на Type-R версията, която обаче била под въпрос засега.

Honda разкри концептуална версия на новия Civic по време на автомобилното изложение в Женева. Прототипът има за цел да ни покаже как ще изглежда десетото поколение на култовия японски хечбек, чиято серийна версия се очаква да влезе в дилърската мрежа на компанията през февруари 2017 г.

honda-studio-186

Напреднахме много с работата по прототипа и сме близо до серийното производство. Когато видите завършения автомобил, най-вероятно ще си помислите, че той също е прототип,“ коментира главният дизайнер Диасуке Цутамори пред британското издание Auto Express.

Ако съдим по външния вид на колата в Женева, смело можем да кажем, че новият Civic ще бъде доста по-различен от актуалния модел, чийто външен вид раздели феновете на две. Отпред се забелязват къси надвеси, големи въздуховоди и чисто нови LED фарове, които дават на колата свеж външен вид. За съжаление, зелените халогенни светлини не отговарят на европейските изисквания, така че няма да фигурират на борда на серийния автомобил.

Профилът е акцентиран със скулптурирана линия, която преминава от фаровете, през дръжките на вратите и стига чак до стоповете в задната част. Характерният заден спойлер, който всички свързваха с нарушената видимост назад, ще бъде наличен и в десетия Civic. Все пак от Honda уточняват, че задното стъкло вече е от една част, което ще улесни видимостта и съответно маневреността.

Сегашният Civic има две слаби места“, казва Цутамори. „Едното е видимостта назад, а другото е високата задна част на колата, когато я погледнеш отзад. С новия дизайн сме елиминирали и двата недостатъка. Снижихме задния спойлер и го направихме по-тънък.“

honda-studio-065

Характерните C-образни LED задни светлини отличават колата на тъмно, докато двете крайни изпускателни тръби, които виждаме на снимките, ще бъдат запазена марка за най-мощния вариант Civic Type R. Засега колата не е потвърдена официално, но Цутамори уверява, че проектът се обмисля.

Прототипът на новия Civic е със силно затъмнени стъкла, което не е случайно. Японците още не са готови с дизайна на таблото и салона на колата, за които ще трябва да почакаме още няколко месеца. Цутамори обаче уверява, че новата кола ще бъде по-практична и гъвкава от своите преки конкуренти. Новото купе е с 30 мм по-широко, 20 мм по-ниско и 130 мм по-дълго от това на сегашния Civic. Освен това междуосието е нараснало, което означава, че клиентите ще разполагат с по-просторен интериор, особено на задните седалки.

Концептът дори няма двигател, но от Honda потвърдиха, че производствената версия ще се предлага с 1.0- и 1.5-литров VTEC турбо двигател, както и с модифицирана версия на съществуващия 1.6-литров i-DTEC турбодизел.

Колата ще се произвежда в Суиндън, Англия.