Често ни се случва да забравяме, че красотата на автомобилите е в тяхната простота и първичност. Това е и една от причините днес колите да приличат повече на компютри, отколкото на нещо, което може да те нацапа с масло и хидравлична течност. Има обаче и хора, които не забравят. Марк Уолкър е един от тях.

Същият разказва за своя великолепен GN Thunderbug в ново видео. „Можеш да усетиш всяка пукнатина на пътната настилка с тази кола,“ разказва той. Ние бихме поставили думата „кола“ в кавички, тъй като този GN Thunderbug представлява нищо повече от малко шаси с ресори, към което е прикрепен old school самолетен двигател.

„Много ще ви е трудно да откриете по-приятен автомобил от този,“ малко нескромно казва Уолкър. А ние не смеем да му противоречим. Машината му изглежда по-проста като конструкция от лагерна количка, а най-чаровното в нея е, че поразително ни напомня на умален хотрод, или по-скоро на ретро състезателен автомобил.

Звукът от двигателя ни кара да настръхваме, сякаш изтребителите идват, за да ни отведат на едно по-добро място. За сядане има две ламаринени „кресла“, под които се намира трансмисията, която предава задвижването на задните колела с помощта на вериги.

Двигателят е взет от самолет, роден някога преди Първата световна война. Точно така, първата.

Всичко това е конструирано от самия Марк Уолкър. Оказва се, че човек може да построи свой собствен винтидж автомобил.

за автора

Ако са коли, нека са стари. Под стари разбира всичко, което може да е карал дядо му преди първата си целувка. Моторспорт. Да разбере какво свири в гайдата е една от основните му цели в живота. Meчтата му е да си направи маса от V8 блок на AMG. Пита се "Къде отидоха истинските коли?"