Официалното име на тази кола е Ford Marmon-Herrington Super Deluxe Station Wagon. Понеже ни е твърде дълго, ще го наричаме просто Woodie, тъй като част от конструкцията на тази машина е изработена от дърво. Това е доста рядък екземпляр от следвоенната история на Ford, който впоследствие е модифициран с 4х4 задвижване от независимия производител Marmon-Herrington.

Подобни конверсии са голяма рядкост, тъй като са свързани със значителни разходи. Тези коли са били двойно по-скъпи от стандартните версии със задно предаване, а през 1946 г. хората в Америка не са осъзнавали пълния потенциал за двойно задвижване. Все пак войната е приключила само преди година и хората отвъд Океана са асоциирали четирите задвижващи колела със спартанската и доста некомфортна военна машина Willys Jeep.

От сегашна гледна точка, когато всички са полудели по SUV-тата, това Woodie изглежда като първия луксозен джип, който при малко повече въображение, може да бъде нарочен за първоизточника на цял един сегмент, който в момента се оценява на милиарди долари.

Моделът започва своя живот като Ford Super Deluxe Station Wagon, който попада в гаража на Marmon-Herrington. Специалистите отделят купето от шасито и заздравяват конструкцията с нови напречни греди, които да поемат тежестта на новия преден мост. Инженерите монтират заден мост на Ford отпред, към който е свързан карданен вал, излизащ от новата раздатка на трансмисията.

Ford-Marmon-Herrington-Woodie-4x4-3-740x493

Двигателят е V8 с работен обем от 239 кубически инча, което на европейски език означава 3916 куб. см. Той използва два двукамерни карбуратора Holley, благодарение на които мощността достига 100 к.с. при 3600 об/мин. Задвижващи, както разбрахме, са и четирите колела, а трансмисията е стандартна – 4-скоростна механична.

Задният мост на рядкото комби е оригинален, но за сметка на това окачването е повдигнато с помощта на нови листови пружини.

Заради високата цена и непопулярната концепция за цивилен 4х4 автомобил, много малко такива коли са били продадени. Този на снимките се продава от Gooding & Company. Ако ти харесва, обезателно трябва да го купиш, защото едва ли ще имаш втори шанс в живота. Лошото е, че се очаква цената му да достигне половин милион долара.