С този автомобил, разполагащ с 28.5-литров двигател, Fiat чупи рекорд за скорост в началото на века

 

 

Повечето хора свързват марката Fiat с малки градски автомобилчета със скромни двигатели, които сякаш са извадени от косачка. Истината обаче е, че през миналото италианците далеч не са имали този имидж. В началото на миналия век Fiat е строила истински автомобилни гиганти. Като този Beast of Turin – състезателен автомобил с 28.5-литров двигател, създаден, за да счупи тогавашния световен рекорд за скорост.

Всъщност официалното име на модела е S76. Само два такива са били произведени – единият през 1910 г., а вторият година по-късно. Единият от зверовете вече е реставриран и бе запален за пръв път от повече от век.

Просто гледай видеото. Гарантираме ти, че ще го гледаш няколко пъти.

По онова време рекордът за скорост се държал от Blitzen-Benz, а за да го счупи Fiat разчитали не само на скандално голям работен обем, но и на доста напредничави технологии – четири клапана на цилиндър, няколко свещи на цилиндър, горноразположен разпределителен вал. Всичко това води до произвеждането на близо 300 к.с., което е потресаващо много за 1910 г.

xrxvlbx03xdbteujvdof

В крайна сметка колата успява да развие 186.6 км/ч, с което чупи рекорда. Споменахме ли, че двигателят е 4-цилиндров?! С подобен работен обем най-вероятно цилиндрите са с диаметър на кофа за боклук.

Италианското чудовище е реставрирано от Дънкан Питуей, на чийто екип дължим видеото. Питуей се надявал да завърши колата за тазгодишния Фестивал на скоростта в Гудууд, което не успял да стори. Все пак за поколенията остава това паметно видео, което директно влиза в колекцията ни.