Напоследък често ми задават въпроса какво е т.нар. „автомобилна култура“. Трудно е да се обясни с едно изречение. Все едно да обясниш какво е изкуството. Можеш, но няма да успееш да го обясниш изцяло. Смятам, че автомобилната култура не може и не трябва да се обяснява. Тя е нещо, което при повечето хора се появява след време. Първо трябва да разбереш какво в автомобилите ти харесва и да започнеш да го следваш. Да се посветиш.

В aboutcars обикновено ти говорим за по-стари автомобили. Не защото сме претенциозни, възвишени или много културни, а защото те са по-истински от всичко консуматорско, което ни заобикаля в последно време. Но дори феновете на ретро автомобили се делят на няколко категории. Има такива, които реставрират колите си до безобразие, има такива, които ги модифицират, има такива, които ги карат по изложения – има позьори, има и хора, които просто обичат миризмата на стар автомобил.

Даже не знам как да категоризирам човека, с който ще се запознаеш сега. Попаднах на него случайно в интернет. От нашите хора е, носи дънки и тениска, небрежарка е и говори за колата си с любов. Сякаш му е приятел. Сякаш не би я предал за нищо на света.

Разбирам го. Притежава очукано и смазано от живота Porsche 356. Изобщо нямам никакво намерение да разказвам за модела, защото повечето от вас знаят много добре какво място има точно този въздухар в историята. А дори и да не знаете, не това е важното в случая. Този пичага открил колата по най-клиширания начин – изоставена в една ферма и разглобена на части. Прибрал си я вкъщи. Държал я там една година и се чудил какво да прави с нея. Накрая я сглобил такава, каквато е. Без да я реставрира, без да я лъска, без да я пастира, без дори да си помисля да я качва на платформа. Сега я кара по черни планински пътища и е дяволски щастлив с нея. Кара я, защото може и защото иска да го прави.

Във видеото го питат колко пари струва колата му? Знаете ли какво отговаря? „Не знам и не ме интересува. Това е все едно да те питат колко струва животът ти.“ Аз лично настръхнах към края на клипа. Това е автомобилна култура.