Историята на Nissan S13 е доста интригуваща, но и доста объркана. Така компанията нарича шасито, което на различни пазари и в зависимост от двигателя си е носело името 180SX, 200SX, 240SX. Това е японско спортно купе, произвеждано през 80-те и началото на 90-те, което печели много фенове в Япония, Северна Америка и Европа.

В САЩ S13 e известен под името Silvia 240SX и се е предлагал с 2.4-литров четирицилиндров КА двигател с един или два разпределителни вала. Според конфигурацията на мотора той генерира 140 или 150 к.с., което е жалко, имайки предвид солидния работен обем. Други Nissan-и, които използват същия двигател, са част от пикапите на японската компания.

onveysr8dnrurt8csncs

В Европа сме облагодетелствани, тъй като S13 се появява с по-малък, 1.8-литров двигател, който обаче има турбокомпресор и интеркулер. Също така CA18DET мотора разполага и с по четири клапана на цилиндър, за разлика от американския двигател, който има едва три. Всичко това гарантирало на 200SX, както е известен европейския модел, мощност от 171 к.с.

poo7fgcczwz5fqypxafg

Европейският S13 получил и по-добър радиатор, както и маслен охладител от NISMO. И тук в историята ни пристига Ferrari Mondial. Факт е, че това е едно от най-евтините и най-подценявани Ferrari-та на планетата, но е това е единственото, с което можем да сравним Nissan 200SX.

odytf7cecy63jow6dydy

От CAR Magazine припомнят, че според сравнителен тест от 1989 г. 200SX ускорява до 100 км/ч за малко над 6.4 секунди, което е и точното време на Ferrari Mondial. Първоначално италианката се предлагала със слабия V8 от 308, с който колата ускорявала до 100 км/ч за 9.4 секунди, но малко преди теста на CAR колата получила 3.2-литров двигател с около 270 к.с.

По време на теста средно разположеният двигател на Mondial-чето експлодирал, но това е друга тема.

През 80-те е можело да си купиш Nissan с възможностите на Ferrari!

  • Yanko Dimitrov

    Интересна статия, но с малка поправка – ‘В САЩ S13 e известен под името Silvia 240SX…’ – Nissan Silvia и Nissan 240sx са отделни модели за американския пазар, въпреки, че са базирани на същата платформа (S – шаси).

  • Georgi Paraskevov

    И сега можеш да си купиш Nissan с възможности на Ferrari и този Nissan е GTR