Mercedes G-Class е тук от около 4 десетилетия. През годините моделът запази цялостната си концепция, но предназначението му се промени много. От кубче, което беше готово да превземе всяка кална, снежна, скалиста, хлъзгаво-тревиста или просто труднодостъпна местност, G-Class се превърна в луксозен, брониран, тапициран в скъпа кожа символ на благосъстояние.

Сега обаче ще забравим за втората част и ще поговорим за един истински джип от серията, на който се натъкнахме в ebay.com. Той е излязъл от завода като Mercedes-Benz 230GE, но е модифициран до нещо, приличащо на спортно офроуд кабрио. Маломощният и примитивен двигател е бил отстранен, а на негово място е монтиран 2.3-литров 16-клапанов двигател от Mercedes 190. През целия си 33-годишен живот тази джипка е изминала само 30 000 км, което донякъде не бива да ни изненадва, имайки предвид, че е карана офроуд.

s-l1600 (7)

Двигателят е разработен от Cosworth и разполага със 185 к.с. при 6200 об/мин и 236 Нм при 4500 об/мин. Цилиндровите глави на тези двигатели са излети от алуминий във фабриката на Cosworth в Уорчестър, Англия, след което са били изпращани в Германия, за да станат част от завършения двигател. Останалите компоненти, между другото, също са различни от от тези на стандартния 2.3-литров мотор на Mercedes от тези години – буталата са изработени от кован алуминий, а сегментите са усилени, за да издържат на по-високи обороти. Същото важи и за биелите и лагерите.

5-скоростната механична трансмисия Getrag е била уникална за 16-клапановия мотор. Тя има първа предавка с прави зъби, която се избира наляво и надолу от неутралната позиция на лоста. Инженерите са се спрели на това решение, за да позволят семпло H-образно движение на лоста през останалите предавки, което от своя страна означава по-бърза смяна на скоростите. Благодарение именно на тази скоростна кутия, въпросният G-Class може да развие 113 км/ч. Не звучи много, но трябва да се има предвид, че говорим за офроуд машина с аеродинамиката на гардероб.

В описанието на обявата пише още, че преди около 1300 км джипът е преминал през сервиза, където са били сменени съединителят, акумулаторът, свещите, маслото и масленият филтър.

s-l1600 (20)

Интересно е и как сегашният собственик ни нахъсва да изберем именно неговата кола, която между другото се продава за 10 000 долара. „Това е най-лошият G-Class, на който ще се натъкнете. Той не е подходящ за хипи последователи на биодизела, нито за хора, които мият колите си веднъж седмично или търсят ежедневен автомобил, с който да ходят до магазина. Не е и за хора със слаби сърца!“ Така като четем, доста смело, но и интригуващо описание за един истински кален и прашен G-Class. Харесва ни.

Пълна техническа информация можеш да откриеш в самата обява.

s-l1600 (8)