Ако до този момент не сте го знаели, Джеф Зуорт е изключителен човек. Той е филмов режисьор, автор и фотограф. А, да, оказва се, че е и пилот, който е карал Formula Ford и има записано участие в Рали Нова Зеландия в Световния рали шампионат WRC. Друг негов успех обаче привлече нашия поглед. Действието се развива на Pikes Peak…

 

Попаднахме на видео (горе), в което Зуорт танцува с едно 911 Turbo Cup, докато изкачва митичния връх в Америка. Колата има около 800 к.с. и смеем да твърдим, че не е от най-лесните за управление. Въпреки това обаче, Зуорт успява да я натисне така, че да слезе под критичната за това трасе граница от 10 минути.

Само 12 пилоти в историята на Pikes Peak са завършвали с време под 10 минути. Зуорт вече е един от тях. Той успя да укроти турбо страстите на побеснелия щутгартски пес в продължение на 9:46.243 минути и по този начин влезе в „Клуб 9“.

Сега, разбира се, трябва да уточним, че през годините трасето трасето на Pikes Peak доста се е променило, така че не бива да сравняваме представянето на стари легенди като Ари Ватанен и неговото Peugeot 405 T16, които се изкачват до върха почти изцяло на макадам. В момента пътят до върха е покрит с асфалт, което по никакъв начин не умаловажава успеха на 60-годишния Зуорт! При най-дребното трепване на десния крак в недпоходящия момент, boost-ът на тази състезателна 911-ка може да те прати в пропастта.

Особено ни хареса скромната реакция на Зуорт, когато разбра какво е направил. Личен рекорд. Честито.

Ари Ватанен…

 

и Себастиен Льоб…

 

и рекордьорът Нобухиро Таджима