Двете може би най-известни коли от Формула 1 се събират след 25 години. Същите, които през 1990 г. се удариха на „Сузука“

 

През този юни изложението за класически и суперавтомобили в Уилтън Хаус, Англия, ще стане домакин на двама необикновени гости – колите на Ален Прост и Айртон Сена!

Става въпрос за двата болида от Формула 1, които участваха в може би най-паметната катастрофа в света. Организаторите на събитието в Уилтън Хаус обещават, че контакт между двете легендарни машини този път няма да има.

Двете коли се събират точно четвърт век, след като пилотите им се удариха на пистата. На 21 октомври 1990 г. Айртон заема вътрешната траектория, а най-омразният му претендент – Ален Прост – не го оставя да мине и „тръшва вратата“ под носа му.“ Действието се разиграва на японската писта “Сузука”.

Именно това състезание е решаващо за изхода на шампионата. Сена решава да рискува (а според някои мнения точно обратното – да играе на сигурно) и прави така, че неговият McLaren MP4/5 B да се блъсне във Ferrari-то 641 на Ален Прост. Това се случва в първия завой на първата обиколка. И двете коли не могат да продължат състезанието – Сена става шампион, Прост пие студена вода.