Главно действащо лице в него ще бъде Audi TT

Третото поколение на Audi TT ще бъде трансформирано в състезателен автомобил, с който компанията от Инголщат ще постави началото на нов едномарков пистов шампионат. Началото ще бъде дадено през 2015 г., а новата състезателна серия се очертава като доста атрактивна и оспорвана. Защо?

Първо, винаги е интересно, когато на пистата има коли с идентични възможности, и второ, германците искат да ориентират новия шампионат към различни групи от пилоти – от начинаещи до суперзвезди.

Състезателната версия на новото Audi TT е базирана на архитектурата, която ще се използва от цивилния автомобил. От компанията твърдят, че в пълно бойно снаражение колата тежи 1125 кг и се задвижва от доработена версия на стандартния 2.0-литров TFSI бензинов двигател и неговата 6-скоростна S tronic трансмисия.

Мощността достига 306 к.с., а софтуерът на двигателната електроника позволява на пилотите да изпреварват по-лесно, натискайки бутон на волана, който им осигурява моментно увеличение с 30 к.с. Активният диференциал има електронно управление от кокпита, за да може всеки пилот да избира най-подходящата според него настройка.

Screen Shot 2014-33310-20 at  copy

От Audi възнамеряват да използват и вече съществуващи технологии, например високотехнологичната PS1 състезателна седалка от Audi R8 LMS Ultra.

Всички състезателни TT-та ще излизат от едно място – гаражите на спортното подразделение на компанията – quattro GmbH.

Всички бъдещи пилоти ще могат да разчитат на съветите на бившия пилот от Формула 1 и заводски пилот на Audi – Маркус Винкелхок.

“Това е истински състезателен автомобил, който е идеален за начинаещи пилоти. Въпреки това управлението му изисква много умения,” казва по случая Винкелхок.