Чувал ли си за Anadol? Това е първият масово произвеждан турски автомобил, както и вторият турски автомобил в историята. Едноименната компания е основана през 1966 г. и закрита през 1991 г., а колите и пикапите й са произвеждани официално от Otosan Otomobil Sanayii в Истанбул.

Оказва се, че колите на Anadol не са били толкова боклучави, колкото вероятно си мислиш. Те били оборудвани с двигатели на Ford и се предлагали в няколко версии – купе, седан, пикап и комби. Днес ще поговорим за комбито, което се казва SV 1600.

Знаеш ли, че това е първото комби в света, което има купе от фибростъкло? Колата е представена през 1973 г. и се различава много от седаните на Anadol. Дизайнът е разработен съвместно с английските специалисти по композитни материали – Reliant – което важи и за останалата част от гамата на Anadol.

nr5ugw2vo3kn1sbvrdm9

Британският произход на колата обяснява и използването на 1.6-литров двигател Ford Kent, който е комбиниран с механична трансмисия. SV 1600 e базиран на H-образно шаси, върху което е монтирано купето от фибростъкло. Предното окачване е независимо, а отзад комбито е стъпило върху мост с листови пружини. Последното звучи доста грубовато, но пък е позволявало на колата да превозва доста тежки товари.

Управлението използва модерна кормилна рейка, спирачките имат серво усилвател, предните са дискови, а в интериора има комплект уреди Smith и сгъваеми задни облегалки.

o8jpova0boc0rurnrho1

Филмът “Старски и Хъч” излиза в Щатите през 1975 г. Изглежда в Турция също са го харесвали, защото  през 1976 г. се появява подобрена версия на SV-1600 с алуминиеви джанти, нов волан, нови огледала и декоративни състезателни линии, които много напомнят  на главния автомобилен герой във филма – Ford Gran Torino.

anadol_images_resim

Въпреки че Otosan рекламирала колата с това, че тя има “вечно купе, независимо от климатичните условия”, SV-1600 е свален от производство през 1981 г. след произведени само 6500 бройки. Неговият наследник A8-16 седан печели много по-скромна популярност, а през 1986 г. Otosan закрива линията Anadol изцяло.

В момента в същия завод се произвеждат лекотоварни модели на Ford.