Днес Аертон Сена трябваше да стане на 56 години. Смятаният от мнозина за най-великия пилот на всички времена, загина в трагичен инцидент на пистата “Имола“ по време на Гран при на Италия през 1994 г. Струва си да се сещаме за този човек, превърнал се в икона не само за бразилския народ, но и за целия свят. През тази година се сещаме за него с 6 култови клипа, касаещи пистовите му изяви.

1. “Херес”, Испания, 1990 г.


В този клип Сена почти унищожава фамозна квалификационна обиколка в последния завой. Задницата на болида му тръгва, но той проявява невероятен рефлекс и всичко приключва благополучно.

2. Шантаво японско телевизионно шоу


 

Има два начина Сена да издържи участието си в това телевизионно предаване. Той е можел да положи минимални усилия, колкото да отбие номера, както правят повечето спортисти, или да приеме задачата присърце и да се забавлява. Благодарни сме му, че избира второто.

3. Показно на “Сузука“


Сена записва 1.7 секунди по-добър квалификационен резултат от своя основен опонент и конкурент Ален Прост. Годината е 1989 г.

4. Дъждовно Гран при


Тази обиколка от състезанието през 1993 г. на “Донингтън парк” ни дава най-ясна представа що за брилянтен пилот е Сена. Казват, че когато на “Донингтън” вали, не просто вали, а се сипе като из ведро. А когато се сипе като из ведро, Сена изпреварва 4-ма от своите колеги.

5. Монако 1990 г.


Искаш да видиш колко добър е Сена? На 1:07 от това видеото той дори не вдига крака си от педала на газта.

6. Гран при на Италия през 1990 г.


Това е гледката, която повечето пилоти, имали честта да се състезават със Сена, помнят най-добре – задното крило на болида му. Онборд кадрите са записани от колата на Герхард Бергер, който преследва Сена през по-голямата част от състезанието. Той така и не успява да го изпревари…