Светът на автомобилите е разнообразен. Животът и съдбата имат силата да те сблъскат с какви ли не машини от всякакви епохи. Вероятно всеки от нас поне веднъж е казвал или си е помислял, че дадена кола е най-лошата, създавана някога. Истината обаче е, че още нищо не сме видели. Поне докато се докоснем до този Hoffmann от 1951 г.

Един от авторите на Jalopnik е карал странната кола, която му е била предоставена от американския Lane motor Museum. Джейсън Торчински е отишъл там и е помолил уредниците да му дадат най-лошия си автомобил за каране – нещо, което би накарало Zastava Yugo да изглежда като Maybach. Пичовете излезли с няколко предложения, но само едно било прието с мнозинство.

Hoffmann е нещо с три гуми – две отпред и една отзад – което прилича на детето на цепелин и робо-костенурка. На пръв поглед изглежда интересно, различно и впечатляващо, но когато се загледаш, започваш да откриваш странни, асиметрични извивки, както и зле сглобени детайли. Цялото купе пък сякаш е пректирано от някой незавършил университет инженер, който не познава добре законите на физиката. Поне така казва Торчински, защото ние можем да си извадим изводи единствено от снимките, което е меко казано необективно.

1465163713312429713

Hoffmann e конструиран в Германия след Втората световна война от някой си на име Хофман, за който никой не знае почти нищо. Трябва да му се признае, че доста се е постарал с изработката, тъй като въпреки всички недостатъци на колата, трябва да признаем, че тя е изпълнена със сложни за изработка детайли, които са правени на ръка.

Джейсън Торчински твърди, че предният мост използва торсионна греда от Kubelwagen, а двигателят е ILO с един цилиндър и 200 куб. см. работен обем. Това всъщност са и малкото части, които са били купени, а не направени ръчно.
1465163713465381777

Нито външният вид, нито качеството на изпълнението не са истински потресаващите черти на тази кола. Най-притеснителното е, че тя е абсурдна от инженерна гледна точка, защото разстоянието между предните две гуми е по-голямо от междуосието. Гърловината на резервоара пък преминава през интериора на колата и има гумено съединение с резервоара, което пропуска не особено полезни бензинови изпарения. От друга страна, решението отзад да има само една гума, която се грижи едновременно за задвижването и управлението, защото реално
Hoffmann завива чрез задната си гума, тотално е погубило огромна част от полезното празно пространство в интериора. Що за безумно решение?

Торчински показва във видеото как колата почти се преобръща, когато я заклатиш отвън в паркирано състояние. Представете си какво се случва в завой с малко по-висока скорост. Опасността е толкова голяма, че на пича му причислили пасажер за противотежест, защото иначе уредниците на музея били сигурни, че колата ще се обърне веднага.

Знаете ли обаче кое е странното? Съгласни сме и вярваме на всичко, което авторът е написал за колата. Все пак той я е карал, а ние кротко седим пред монитора. Обаче част от нас ни кара да я харесваме. Уважаваме тази шантава машина, защото е толкова чиста и толкова отвратително отвратителна. Респект за този Hoffmann, за който си струваше да бъде разказано!